Vapaj bez odjeka

Anita Janković Rečević
Vapaj bez odjeka

Izneseni strahovi i vapaji za pomoć upućeni sa stranica "Glasa Srpske" prošle sedmice od strane uzgajivača svinja da vlasti hitno preduzmu mjere kojima bi bio spriječen šverc prasadi i tako eliminisan rizik da afrička kuga stigne u zemlju, nisu poslužili svrsi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić saopštio je u četvrtak da je bolest nažalost stigla u štale jednog porodičnog domaćinstva u bijeljinskom selu Srednji Dragaljevac, a dan kasnije da se sumnja na još dva žarišta u istom selu.

Crne slutnje uzgajivača time su se obistinile, a situacija na terenu, prema riječima poljoprivrednika, nije ni izbliza banalna. Prema njihovim navodima od afričke kuge svinja proteklih dana uginulo je više životinja u nekoliko različitih domaćinstava na području Bijeljine.

Riječ je o zarazi koja pogađa domaće i divlje svinje i iako virus nije opasan po zdravlje ljudi, i te kako utiče na privredu zemlje u kojoj se pojavi, jer područja pogođena ovom kugom trpe ozbiljne finansijske gubitke, prije svega zbog uginuća životinja, ali i zabrane izvoza svinja i mesa. Ogromne troškove iziskuju i mjere kontrole, a stručnjaci tvrdi da iskorjenjivanje bolesti može trajati godinama, jer vakcina ne postoji.

Republika Srpska, istini za volju, godinama sprovodi niz preventivnih mjera koje za cilj imaju sprečavanje pojave afričke kuge svinja, a BiH je u avgustu 2019. godine posegla za spuštanjem rampe na uvoz živih svinja, mesa i mesnih prerađevina iz Srbije zbog pojave bolesti u toj zemlji. Što se tada pokazalo kao ispravan potez, jer su farme sačuvane i šteta izbjegnuta.

Postavlja se pitanje zašto vlasti u BiH isto nisu uradile i sada, budući da se bolest još u maju pojavila u susjednoj Srbiji. Nije se razmišljalo ili su štićeni interesi eksport-import firmi?

Šta god da je razlog sramotno je što je ta konkretna mjera ovaj put izostala i što su seljaci dovedeni do gubitaka. Još je gore ako su tvrdnje uzgajivača o švercu svinja tačne, odnosno da su pojedini uvoznici prasad namijenjenu klanju stavljali na farme radi uzgoja, bez kontrole i karantina. I što proizvođači na njih upozoravaju već duže vrijeme, a niko ne reaguje.

Iza domaćih uzgajivača svinja u Srpskoj već je nekoliko nerentabilnih godina. U prethodnom periodu mnogi su bili primorani da prepolove broj životinja na farmama, jer nije bilo ekonomske računice, ponajviše zbog prekomjernog uvoza. Sada kada je ponuda svinja otanjila u Evropi i zemljama regiona i kada im se zbog nešto viših cijena stoke i mesa konačno nasmiješila zarada, bolest je zaprijetila novim gubitkom. Ako se ispostavi da je i novonastali problem  zbog izvoza, BiH je definitivno slučaj za posmatranje. Zemlja koja sama sebi kopa raku i ne misli dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana