Valentin Incko

Svjetlana Tadić
Valentin Incko

Svima nam je već odavno poznato da visoki predstavnici u BiH vole da se miješaju i tamo gdje im nije mjesto, tako da nas ni najnoviji takav slučaj nije baš mnogo iznenadio.

Visoki predstavnici, kao niko drugi u BiH, misle da smiju da se ponašaju onako kako žele, van svih pravnih, etičkih i političkih normi koje bi trebalo da važe u BiH, pa i u svim civilizovanim zemljama.

Svi znaju da su se "visoki" pri tome ponašali uglavnom navijački, u pravcu zaštite bošnjačkih interesa i na uštrb Republike Srpske i njenih građana.

I to je, između ostalog, danas dovelo do situacije da Republiku Srpsku u svijetu smatraju genocidnom, zločinačkom, zadrtom, nenormalnom i ko zna kakvom sve još. Sve zahvaljujući pisanju istorije od strane visokih predstavnika.

Najnoviji slučaj, ali ništa manje gori od drugih nastojanja da se glas Republike Srpske ućutka, jeste pokušaj trenutnog visokog predstavnika Valentina Incka da kreira, ne samo javno mnjenje u BiH, već i u svijetu.

Incko je svojim ličnim pritiskom na medije u Austriji, dajući im naloge kako da prikazuju i izvještavaju o hapšenju bivšeg generala Armije RBiH Jovana Divjaka u toj zemlji, prešao granicu svoje nadležnosti.

Naložio je Incko novinarima u Austriji da se sve to prikaže kao politički motivisano stradalništvo, a ne kao hapšenje ratnog zločinca.

Novinarka austrijskog "Kurira" Livija Klingl ove pritiske je i priznala. Potvrdila je da su mediji u Austriji, poslije Inckove inicijative, bili "zaista angažovani u izvještavanju da se u 'slučaju Divjak' ne radi o hapšenju bilo kakvog ratnog zločinca, nego da se tu radi o drugim stvarima". Incko je, naime, lično zvao Klinglovu, a vjerovatno i druge, te je tako direktno izvršio uticaj na formiranje javnog mnjenja u "slučaju Divjak".

Incko se tako stavio u ulogu Divjakovog advokata pred javnosti, u osobu suprotnu onome što bi trebalo da bude, a to je protagonista demokratije, pravde, slobode medija i prava novinara na dobijanje informacije. O tome da bi i u praksi trebalo da zastupa tezu da su pred pravom i pravdom svi jednaki, ne treba ni govoriti.

Najgore od svega je što za Incka nema nikakvih sankcija. Malo je realno očekivati da će se iko, osim javnosti i predstavnika Republike Srpske, zbog ovoga zabrinuti. Ali jasno se pokazalo ko je na čijoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana