Valentin Incko i građevinska mafija

Željka Domazet

Kako izgleda multikulturalnost visokog predstavnika u BiH Valentina Incka najbolje pokazuje njegov odnos prema nacionalnim spomenicima u Sarajevu, koji još tek u tragovima čuvaju sjećanje da je nekada u ovom gradu sem bošnjačkog živio i gradio srpski, hrvatski i jevrejski narod.

Naime, jedino planski građeno naselje u duhu moderne Crni vrh, koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH jednoglasno proglasila spomenikom prvog stepena zaštite i jasno propisala kako se prema njoj treba postupati došla je na udar sarajevske građevinske mafije, kapitala "Rajfajzen grupe" i sve to uz Inckovu podršku.

S obzirom na to da su odluke Komisije, čije je funkcionisanje ugrađeno u Aneks osam Dejtonskog sporazuma, starije od bilo kakvih odluka i rješenja ovdašnjih sarajevskih institucija, da bi nastavila svoj rušilački posao koji je nedavno obustavila Komisija, građevinska mafija potpomognuta kapitalom "Rajfajzena" posegnula je za drugim adutom, licemjernim Inckom.

Upravo ovaj međunarodni "autoritet" koji je očigledno izgubio kompas i namjerno zaboravio zbog čega je u ovoj zemlji, poslao je nesvakidašnji dopis Komisiji od koje traži da preispita i poništi svoje odluke o Crnom vrhu i vilu "Markezić-Korn" izuzme iz cijele priče. Oni koji se sjećaju kako je ova vila nekada izgledala tvrde da je upravo ona jedna od najvrednijih i najstarijih građevina ovog kulturnog dobra, a poznavaoci graditeljstva bez dvoumljenja kažu da poput Crnog vrha u svijetu postoje samo još dva slična očuvana naselja - u Tel Avivu i Štutgartu.  

Sem jasnih dokaza da je riječ o zloupotrebi položaja uvaženog Incka, dopis nije razriješio dilemu da li je ovaj "vrhovni tumač" Dejtonskog sporazuma sem ove funkcije u međuvremenu dobio i funkciju zastupnika "Rajfajzen grupe" u ovoj zemlji u kojoj je izgleda svaki javašluk normalniji od bilo čega civilizovanog.

Jedno je sasvim sigurno da je Incko na najbezočniji i najbrutalniji način zloupotrijebio svoju funkciju, sem visokog predstavnika dobio i epitet bageriste i na taj način urušio i zadnju trunku kredibiliteta koju je OHR u BiH imao.

Podlegne li Komisija ovim Inckovim pritiscima i namjerama, te ako ne učini ništa da zaštiti vilu "Markezić - Korn" i kompletno naselje Crni vrh biće saučesnik nezapamćenog urbicida nad Sarajevom koji se dešava skoro dvije decenije poslije rata.

 

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana