Uzavreli Balkan

Goran Maunaga

Teroristi albanske Oslobodilačke narodne armije dobili su odobrenje od nekog mnogo jakog, nekog čija moć i sila prevazilaze snagu balkanskih moćnika, da napadnu Kumanovo i destabilizuju Makedoniju.

Da nije tako, do terorističkog napada tog obima nikad ne bi ni došlo jer bi se, jednostavno, s terorističkom grupama, za koje se godinama zna da postoje, još ranije obračunale domaće snage reda. Ali nisu jer, opet, neko jači to nije dozvoljavao pošto mu je u interesu da one postoje i jačaju na eksteritorijalnim područjima, koje vlast uopšte ne kontroliše, baš zbog ovakvih situacija: da se angažuju kad se ukaže potreba za destabilizacijom određenog područja.

Sad više uopšte nije važno jesu li to teroristi iz makedonskih sela u kojima se nalaze kampovi za obuku terorista ili je ta grupa došla sa Kosova ili iz Albanije. Važno je da su balkanski potresi ponovo pokrenuti, to je cilj koji će veliki iskoristiti za “više interese”, a zbog čega je ONA najavila da će “razvaliti” Balkan radi stvaranja “velike Albanije”.

Nije slučajno ni to što pokrenuti protesti u Skoplju imaju karakteristike ranijih ukrajinskih dešavanja. Sukob u Makedoniji dobija obilježje rata i dalje bi se mogao širiti ili sistemom domino-efekta ili po navođenju istih onih moćnika koji su ga i pokrenuli. Po onome što se posljednjih mjeseci dešava u zemljama regiona može se zaključiti da će destabilizovanje Balkana biti nastavljeno prenošenjem nereda u zemlje u okruženju.

Nešto slično dešavanju u Makedoniji bilo je planirano za maj prošle godine u BiH, a posebno u Srpskoj, ali je na vrijeme osujećeno kvalitetnim radom obavještajno-bezbjednosnog sektora. A u bezbjednosnim analizama još u januaru ove godine tačno je ukazano na ovo što se desilo u Makedoniji. Stručnjaci iz tih struktura već najavljuju da je vrlo moguće prenošenje incidenata i u Srbiju, ali i preko Sandžaka u BiH.

A neodgovorni bh. političari kao da samo to i čekaju. Jedni agresivno napadaju MUP RS zbog pokušaja obračuna s teroristima i terorizmom, dok drugi najavljuju masovna okupljanja Bošnjaka s ratnim zastavama RBiH. A to je, za ovu i ovakvu BiH, zaista previše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana