Uzavrela politička scena

Željka Domazet

Vrele ljetne dane u BiH dodatno svakodnevno zagrijavaju uzavrela saopštenja i izjave koje dolaze iz centrala ili od zvaničnika SDP-a i SDA koji su zbog borbe za prevagu među Bošnjacima osuli artiljeriju jedni na druge.

Nerijetko tu uzavrelu političku scenu dodatno podgrije i lider SBB-a Fahrudin Radončić koji ne propusti nijednu priliku da Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića podsjeti na sve kriminalne rabote i radikalne konce koji se i danas čuvaju u ovoj stranci.

Uzavreli rat između ovih sarajevskih lidera otišao je toliko daleko da se reagujući na mogući dogovor u Banjaluci sa Igmana oglasio Izetbegović, poručivši da Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović stvaraju treći entitet, dijele Federaciju i Bosnu, te Bošnjacima ostavljaju “fildžan državu” te da će je on braniti zajedno sa borcima. Ne znamo na koje je to borce Izetbegović mislio i koje je pozivao, ali da će ovaj još neriješeni rat među bošnjačkim liderima debelo unazaditi BiH sasvim je izvjesno.

Na sve to kao “naručena” došla je i odluka Ustavnog suda BiH koja je zahvaljujući stranim i bošnjačkim sudijama izašla Tihiću na ruku i ne osvrćući se na slovo Dejtonskog sporazuma prihvatila apelaciju ovog bošnjačkog lidera i od državne imovine napravila još jedan problem na mnoštvo koliko ih već ima.

Ne bez razloga, sve se to poklopilo sa ovonedjeljnim zasjedanjem Parlamenta BiH na kojem će se odlučivati o smjeni ministara SDA koji će na sve načine pokušati da blokiraju taj proces. Ali, da ni srpski ni hrvatski političari ne smiju sa distance da gledaju na ove unutarbošnjačke sukobe, takođe je jasno bez obzira na svu vrelinu i političke i svake druge bh. zbilje. I jedni i drugi u više navrata su osvjedočili da na sve načine kaša iz uzavrelog bh. lonca pokušava da bude nasuta u tanjir jednima ili drugima da je kusaju bez pitanja da li im se sviđa ili ne.

Šta će se izroditi iz ove uzavrele scene zaista je nezahvalno prognozirati, ali poučeni dosadašnjim iskustvom jedino što možemo reći jeste da će je borba za fotelje i navodna borba za državu još više podijeliti i osiromašiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana