Uzavrela Federacija

Željka Domazet
Uzavrela Federacija

Da će ostatak ove godine biti i te kako "vreo" u FBiH najdirektnije pokazuju demonstracije boraca ispred zgrade Vlade Federacije BiH koje su obilježile događanja prošle sedmice u BiH i prepucavanja i optužbe koji su se nastavili poslije toga.

 
Suzavac, batine, kamenje, požar, pogrdne riječi i opšta eskalacija sukoba koji su prijetili da prerastu u opšti rat protiv vlasti, bacio je sjenu čak i na uslovni poziv BiH u Akcioni plan za prijem u NATO.

Jedna strana je ove događaje okarakterisala kao udar na ustavni poredak Federacije BiH, dok su se sa druge strane čule i ocjene kako je riječ o beskrupuloznom ponašanju federalne vlasti koja je u svojoj bahatosti toliko ogrezla da je postala i gluva i slijepa za sve ono što boračke populacije u ovom entitetu od nje traže.

Da ipak ima u svemu tome istine i sa jedne i sa druge strane govore i činjenice da upravo u vrijeme protesta u zgradi Vlade Federacije BiH nije bilo nikoga pa su nezadovoljni borci i bespomoćna policija ostali da se razračunavaju sami između sebe.

S druge, ipak, strane zvaničnici federalne Vlade tvrde kako su u svemu ovome dan uoči protesta dogovorili sve sa predstavnicima boračkih udruženja i da su protesti održani samo kao produžena ruka nekih političkih krugova koji su borce iskoristili da bi u FBiH izazvali haos i aktuelnu vlast istjerali iz fotelja.

Za ovu sedmicu nanovo su zakazani sastanci i pregovori vlasti i boračkih udruženja i koliko će uspjeti da makar nakratko ohlade uzavrelu federalnu scenu ostaje da se vidi.

Sasvim je izvjesno da će se požar nanovo razbuktati, ako se na kraju ne uvede reda u kompletna socijalna davanja kako finansijska održivost federalnog budžeta nanovo ne bi bila dovedena u pitanje. S druge strane, jasno je i to da boračka populacija kojoj je upravo ova vlast dodijelila različite naknade neće beskrajno tolerisati uvođenje "reda" i pospremanje samo njihovih novčanika, bez vaganja težine novčanika te iste vlasti koja ih bezočno puni i ne pada joj na pamet da se odrekne ijednog feninga zarad teške finansijske krize koja više od godinu potresa FBiH, a time ugrožava i cijelu BiH.

Pitanje je dana takođe kada će se nezadovoljnoj boračkoj populaciji pridružiti i rijeka onih koji rade bez ikakve plate i rijeka nezaposlenih koji se sa radnim knjižicama i otkazima pridružuju gomili onih koji godinama posao čekaju na biroima.

Da se reda uvesti mora, jasno je bez dileme. Ne bude li ga uskoro, nereda, demonstracija i protesta će biti, sasvim je sigurno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana