Uvozni lobiji

Marina Čigoja
Uvozni lobiji

Prve procjene poslije poplava koje su ove godine u nekoliko navrata zadesile Republiku Srpsku, pokazuju da će šteta biti zaista velika. Međutim, ono što se za sada ne procjenjuje, jeste koliko će ta šteta i kome odgovarati da na tome i zaradi.

Hoće li razni uvozni i trgovački lobiji uspjeti da podignu cijene proizvoda u Srpskoj, iako, prema riječima domaćih poljoprivrednika, za to nema nijednog jedinog razloga, za sada može da se samo nagađa.

Ono što je, ipak, očigledno je da se priče o poskupljenjima pokušavaju "provući" na razne načine, prije svih preko medija, da bi se stvorila atmosfera u kojoj će poskupljenja biti potpuno opravdana, iako su daleko od realnosti.

Evo samo jednog primjera. Domaći poljoprivrednici ističu da poplave ne mogu nikako biti opravdane za poskupljenje hljeba iz prostog razloga što se hljeb ne pravi od domaće pšenice, koja je ocijenjena kao loša. Poljoprivrednici i stanovnici ove zemlje se s pravom pitaju zbog čega bi hljeb poskupio ako u zemljama iz kojih se pšenica uvozi u RS nije bilo elementarnih nepogoda?

S druge strane, cijena hljeba formirana je kada je pšenica koštala 0,5 maraka po kilogramu, sada košta 0,35, pa čak i kad bi došlo do određenog povećanja cijena pšenice, ne bi trebalo da bude poskupljenja hljeba.

I mlinari potvrđuju da se sada, barem kada je o pšenici riječ, mnogo kalkuliše i da je teško prognozirati šta će se desiti.

Ipak, čini se da su stvari prilično jasne. Kao i uvijek kada su nepovoljni prirodni uslovi, uvozni lobi čini svoje i pokušava da utiče na cijene, onako kako to njemu odgovara. To u RS i BiH, čini se još više dolazi do izražaja, jer je tržište potpuno otvoreno i bez bilo kakvih barijera kojima bi se domaći proizvođači, ali i stanovnici ove zemlje pokušali zaštititi.

Činjenica je da RS uvozi oko 50 odsto prehrambenih proizvoda, iako ima resurse da zadovolji potrebe svojih stanovnika i da je zbog toga još više izložena raznim uvoznim i trgovačkim lobijima. Domaći proizvođači već godinama ukazuju na problem zvani "uvozni lobi" koji kada im odgovara podiže cijene, a kada ne, spušta, ali konkretnog rješenja nije bilo.

Da li će nadležni nekim konkretnim mjerama da destimulišu uvozni lobi i na taj način koliko-toliko zaštititi stanovnike ove zemlje ostaje da se vidi. U svakom slučaju, problem mora da se riješi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana