Uvoz mesa

Ma­ri­na Čigoja

Koliko je tržište BiH postalo otvoreno za sve i svašta što nam dolazi izvana najbolje pokazuje podatak da je za samo šest mjeseci uvezeno meso vrijedno 156,5 miliona maraka, odnosno, da je uvoz čak pet puta veći od izvoza.

Domaći poljoprivrednici godinama bezuspješno apeluju na nadležne da preduzmu mjere kako bi zaštitili domaću proizvodnju koja je na udaru kako raznih barijera pri izvozu, tako i mnogih uvoznih lobija. Međutim, do sada se ništa nije preduzelo. Poljoprivrednici su još prepušteni sami sebi, dok domaća proizvodnja polako propada.

S pravom se poljoprivredni proizvođači pitaju odakle i kakvo se to meso uvozi kod nas. Kako je moguće da se pojedini mesni proizvodi prodaju po dvije marke? Od kakvog se to mesa i na koji način prave? Sva ta pitanja trebalo bi sebi da postave i sami potrošači koji bez sumnje nisu ni svjesni šta jedu. Naravno, mnogi od njih s obzirom na standard sigurno i ne mogu da misle o tome šta jedu, već koliko novca imaju i šta sebi mogu da priušte.

Zbog toga bi, ovim pitanjima trebalo da se pozabave naše vlasti i da oštrim kontrolama pri uvozu, ali i drugim mjerama u cilju zaštite domaće proizvodnje i zdravlja stanovnika spriječe ulazak robe sumnjivog kvaliteta na naše tržište.

Krajnje je vrijeme da se uvedu strože zakonske mjere (a ne samo da se o njima bez ikakvih rezultata priča), da krenu kontrole, kao i strože sankcije za sve one koji se ne budu pridržavali tih zakonskih okvira već i dalje budu uvozili sve i svašta na naše tržište.

Da se napokon utvrdi jasna procedura koja će se detaljno sprovoditi - ko je i koliko uvezao i šta je uvezao. Da se ispita kakvog je šta kvaliteta i kakvog porijekla. Jednostavno da se napokon zna šta mi to jedemo.

Jer sada smo, sa ovako neuređenim tržištem sa labavim kontrolama i još labavijim sankcijama, laka meta za razne sumnjive proizvode koji nam bez ikakvih prepreka svakodnevno iz raznih zemalja pristižu i budu servirani na tanjirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana