Uvoz i izvoz

Željka Domazet

Da se u BiH više ne zna ko pije a ko plaća, pokazuje i neuređena oblast uvoza i izvoza.

Nedavno smo bili svjedoci da se iz BiH izvozio kupus iz Kine sa lažnim epitetom "domaće", a istovremeno na području Semberije ne znaju šta će sa silnim količinama ovog povrća. Likovalo se i kada je odobren izvoz velike količine mesa u Tursku, ali dok slavlje nije ni prestalo, izvoz je prekinut jer su otkrivene kojekakve malverzacije.

I ogromno rusko tržište spremno je bilo da prihvati velike količine voća i povrća, izvoz je krenuo, ali ni to nije moglo da prođe bez problema.

Velikih problema ima i kada je riječ o uvozu koji je, prema stalnim upozorenjima privrednika, prekomjeran. Nedavno je obustavljen uvoz goveđeg mesa, mesnih prerađevina i mlijeka iz susjedne nam Srbije zbog bolesti kvrgave kože, ali je uvozna rampa podignuta. Bolest nije iskorijenjena, a o ispravnosti onog što prelazi Drinu trebalo bi da brinu veterinarski inspektori, kao da ih ova zemlja nije prije imala. Zdrava logika kaže da negdje jadac postoji, a šta će iz svega ispasti - živi bili pa vidjeli.

Odavno je jasno da prostorima ove zemlje haraju kojekakvi lobiji spremni da zarade lako i naprečac ne mareći za zaštitu i podsticaje u domaćoj proizvodnji. U ovim igrarijama bez kraja i konca na njivama i u skladištima propadalo je domaće voće i povrće, narodu se nudilo zamrznuto meso uvezeno u ovu zemlju da bi se ispraznilo smeće iz tuđih skladišta, a priča "kupujmo domaće" postala samo isprazna reklama u koju ne vjeruju ni naivni.

A ratar na njivi i stočar u staji, koji želi da pošteno zaradi od svog rada, može samo da se krsti i lijevom i desnom ne znajući šta mu je činiti jer ne zna da li mu se isplati da radi ovaj posao.

O tome šta nas čeka ako ova oblast ne bude uređena kako treba dok na snagu ne stupi prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, suvišno je i govoriti.

Dok se u ovoj zemlji ne bude cijenio domaći proizvod i njemu ne posvetila pažnja koju zaslužuje, sasvim je sigurno da će ostati eldorado za kojekakve hohštaplere i prevarante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana