Uvoz bez kontrole

Milijana Latinović

Vapaj poljoprivrednika u BiH koji godinama upozoravaju na prekomjeran uvoz uglavnom prolazi neopaženo pored svih koji bi mogli i morali da zaštite domaće proizvođače.

Uprkos plodnim oranicama i pašnjacima, koliko toliko zdravoj klimi i tradicionalnom načinu uzgoja stoke, koji su glavni preduslovi za proizvodnju kvalitetnog mesa, domaći stočari gube tržišnu trku sa uvoznicima, koji na domaće trpeze “serviraju” meso sumnjivog kvaliteta i porijekla.

Da se uvozi bez kontrole i bez ikakve mjere potvrđuje podatak da je samo lani iz inostranstva stiglo svježe, rashlađeno i zamrznuto goveđe meso “teško” više od 367 miliona maraka, dok je vrijednost izvezene domaće govedine u prošloj godini bila tek 1,32 miliona maraka. Upravo zbog svega toga stanovnici i FBiH i Republike Srpske jedu meso za koje se ne zna tačno odakle je, a nema ni rok trajanja.

Nebriga za domaću proizvodnju, na koju godinama upozoravaju domaći proizvođači, dovela je do toga da su mnogi farmeri stavili katance na svoje farme, ne samo kada je riječ o proizvodnji govedine, već i drugih vrsta mesa.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Nelojalna konkurencija do sada je potopila mnoga domaćinstva, koja su nakon milionskih gubitaka i nemogućnosti plasmana sopstvenih proizvoda zauvijek digli ruke od oranica i pašnjaka.

Nemar odgovornih na nivou BiH koji su odavno trebalo da zasuču rukave i spuste rampu za sve proizvode sumnjivog kvaliteta koji stižu iz inostranstva doveo je do toga da domaći proizvođači ne vjeruju više ni u male, sitne pomake koji će im možda odškrinuti vrata svjetlije budućnosti.

A da je tako potvrđuje činjenica da je većina stočara potpuno ravnodušno dočekala vijest da je BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz govedine u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svako novo tržište njima je veoma važno, ali po ko zna koji put naglašavaju da je domaće najvažnije. Ukoliko prije svega domaća proizvodnja ne bude zaštićena i podsticana džaba će biti dozvole za izvoz u inostranstvo, jer domaći proizvođači neće imati šta da izvoze.

Krajnje je vrijeme da se “uspavane” institucije BiH probude i preduzmu sve što je potrebno da zaštite domaću proizvodnju, a time i stanovništvo na čijim trpezama će dominirati kvalitetni domaći proizvodi, a ne jeftini otpad iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana