Uvod u krizu

Željka Domazet

Izmjene Izbornog zakona BiH koje su politički lideri, prije svih oni iz FBiH trebalo odavno da dogovore i usvoje i koje se tiču izbora Doma naroda u Parlamentu FBiH, a posredno i Doma naroda Parlamenta BiH, i dalje su zakovane u mjestu.

Izbori treba da budu raspisani za nekoliko dana i za glavu se hvataju u Centralnoj izbornoj komisiji koju muči pitanje realizovati izborne rezultate kada zakonodavna vlast ne radi ništa na onome što joj je dužnost.

Ambasada SAD i EU kao i mnogi međunarodni zvaničnici opominju stranke i njihove lidere da vrijeme curi i da se zadaća mora uraditi. Opominju da izborna volja naroda ne smije postati talac partijskih interesa.

Dok hrvatske stranke traže da se u Izborni zakon unese ono što je naložio Ustavni sud BiH, dotle se nijedna stranka Bošnjaka iz Sarajeva ne osvrće na ono što su sudije naložile i Izbornim zakonom bi da od Doma naroda stvore drugačiju instituciju. Bošnjačke stranke koje već godinama diktiraju u FBiH najveći broj odluka jer su svojim kadrovima popunile ne samo bošnjački klub u Domu naroda nego i srpski i onaj iz reda ostalih, te velikim dijelom i hrvatski, sada imaju namjeru da potpuno ovladaju FBiH i diktiraju izbor predsjednika i potpredsjednika, kao i kompletnu federalnu Vladu.

Kako stvari sada stoje vrlo teško je očekivati da će se doći do bilo kakvog kompromisa čime će Federacija, a i nivo BiH utonuti u veliku krizu čije posljedice u ovom trenutku niko ne može predvidjeti. Ne bude li dogovora oko izmjena Izbornog zakona nakon narednih izbora jedino što će kako-tako funkcionisati su Srpska i kantoni. Sve ostalo će tavoriti u beznađu bez bilo kakvih izgleda da se stvari pomjere.

Po ovakvom scenariju koji je kako vrijeme odmiče sve izvjesniji ova zemlja će utonuti u ustavnu krizu i razmirice koje se ne pamte od Dejtona do danas.

Imajući sve ovo u vidu nije isključena ni mogućnost da zbog nepostizanja bilo kakvog dogovora i visoki predstavnik posegne za svojim ovlašćenjima i nametne rješenje kako bi stvari otkočio. I takav scenarij zasigurno ovoj zemlji neće donijeti prosperitet, nego će je vratiti u najcrnja vremena kada je visoki predstavnik žario i palio u ovoj zemlji što je drugo naličje zagarantovane krize.

Dok najmalobrojniji narod u ovoj zemlji nastoji zaštititi svoja ustavna prava i birati legitimne predstavnike u institucijama, dotle bošnjačke stranke na najperfidniji način pokušavaju ovladati kompletnom FBiH što bi im, sasvim sigurno, bilo samo odskočna daska za nasrtaj prema Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana