Uvijek na začelju

Anita Janković Rečević
Uvijek na začelju

Težnja da se u nečemu bude prvi, originalan, poseban stara je koliko i ljudska civilizacija. Čak i životinje nastoje da se istaknu u čoporu, dokazujući svoje sposobnosti i spretnosti nameću autoritet. I to je potpuno prirodno ponašanje, niko ne želi biti druga violina, kopija, polovna roba, svima je san pobjedničko postolje. Osim, nažalost BiH.

Naša zemlja iz godine u godinu uvijek je na zečelju kolone. Na svim listama kojima se mjeri uspješnost država i društava u različitim sferama života, počevši od ekonomije, zdravstva, infrastrukture pa sve do obrazovanja BiH je po nepisanom pravilno stalno na dnu liste.

Pokazuje to i najnovija studija "Hertidž fondacije" koja pokazuje da se BiH po ekonomskim slobodama nalazi na 63. mjestu u svijetu i među najslabije rangiranim je državama Evrope. Na 35. mjestu od 44 analizirane.

Studija pokazuje da je BiH svrstana među zemlje sa "umjerenim ekonomskim slobodama", a ispred nas su se našli Kolumbija, Mauricijs, Bocvana, Barbados, Samoe, države koje nemaju baš tako lijepu reputaciju. Čak je i Albanija, koja je mjerenjima stepena slobode pojedinaca i preduzeća da samostalno donose ekonomske odluke zauzela 49. mjesto, znato bolje rangirana od BiH.

Građani pobrojanih zemalja u većoj mjeri mogu upravljati svojim radom i imovinom od stanovnika Republike Srpske i Federacije BiH.

Razna istraživanja i studije koji su prezentovani godinama unazad nisu pokazali ništa pozitivniju sliku. Na začelju tabele bili smo i kada je pod lupom istraživača bio kvalitet puteva u Evropi, a nisko smo i na ljestvici Svjetske banke koja rangira lakoću poslovanja u 189 država. Pri samom dnu smo i kada je u pitanju konkurentnost u oblasti inforaciono-komunikacionih tehnologija, a ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju ulaganja u razvojna istraživanja i nauku. Oblast zdravstva i obrazovanja ne treba ni pominjati, jer su razne studije pokazale da sistem obrazovanja u BiH iskače iz svjetskih i evropskih tokova. Vidljivost naših najprestižnijih univerziteta zanemarljiva je u odnosu na svjetske visokoškolske ustanove.

Da li su se to međunarodni svjetski stručnjaci koji uz pomoć raznih instrumenata vrše istraživanje i analize urotili protiv BiH ili nas domaći političari neodgovornim ponašanjem uporno guraju na dno.

Biće ipak da je ovo drugo. Ispunjena obećanja političara na nivou su statističke greške pa samim tim kaska i napredak. Kako i da ga bude kad program djelovanja političkih stranaka ne postoji, a i kad ga ima, ogleda se u nacionalizmu, nikako ekonomskom razvoju, slobodama, demokratiji.

Za ovakvu situaciju pomalo smo odgovorni svi kao društvo, jer već 30 godina biramo iste, mada nije ni da je i ponuda bog zna kakva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana