Uvijek ista priča

Milijana Latinović

Jedno od najvažnijih javnih preduzeća u Republici Srpskoj, “Šume Srpske”, prošlu godinu završilo je sa svega 45.000 maraka dobiti, a takvom rezultatu kumovalo je to što je čak devet organizacionih jedinica poslovalo sa gubitkom.

 

Problemi u ovom javnom preduzeću nisu od juče i sigurno da se ne mogu preko noći ni riješiti. Gubitaša je u “Šumama” bilo i ranije, međutim, zanimljivo je da se pojedine organizacione jedinice pojavljuju stalno na spisku onih koji su u minusu.

Vođeni onom narodnom da riba smrdi od glave, zbog minusa na kraju 2020. godine, čelnici “Šuma” u aprilu prošle godine smijenili su rukovodioce deset organizacionih dijelova i na ta mjesta imenovali nove ljude, sve radi izlaska iz dubioze i popravljanja rezultata.

Neki od tadašnjih gubitaša zahvaljujući domaćinskom poslovanju novog rukovodstva izašli su iz problema i napravili dobre rezultate.

Međutim, sudeći prema najnovijoj listi onih čiji je završni račun negativan, u pojedinim organizacionim dijelovima ni smjene rukovodstva ništa novo nisu donijele.

Kao i godinu ranije, u minusu su ponovo Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju iz Doboja, te šumska gazdinstva “Doboj”, “Zelengora” i “Drina”. Nažalost, isti film gledamo iz godine u godinu.

Javno preduzeće koje ima sve preduslove da bude na samom vrhu liste najuspješnijih i primjer ostalima nikako da se riješi repova i problema koji ga vuku dolje.

Očigledno u dijelovima preduzeća koji se stalno pojavljuju na spisku gubitaša problem nije samo “glava”, problema je mnogo više.

Očigledno je da u tim dijelovima treba zagrebati mnogo dublje kako bi se došlo do pravih razloga koji navedene organizacione jedinice, a time i ovo javno preduzeće guraju u dubiozu.

Javna je tajna da se u ovom javnom preduzeću zapošljavalo mimo svake mjere, a šuškalo se i o kriminalnim radnjama u pojedinim gazdinstvima.

Sve to i sve prethodne smjene rukovodilaca očigledno nisu značili ništa ovima koji su došli na njihova mjesta. Oni su nastavili da posluju po starom receptu, rezultat ponovo ne valja i tu se ništa više ne može učiniti.

Vrijeme za popravni je iscurilo i sve je izvjesnije da će pojedini rukovodioci uskoro dobiti zahvalnicu, ali onu za nerad.

Pitanje je samo da li je to dovoljno jer se očigledno u pojedinim gazdinstvima samo smjenjuju oni koji sjedaju u fotelju bez konkretnih rezultata. Možda i nije samo do njih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana