Uvijek ista priča

Danijela Bajić

Cijene nafte na svjetskom tržištu u padu su već sedmicama. Taj trend počele su da prate i benzinske pumpe kod nas, pa je u posljednjih mjesec na benzinskim pumpama u Prnjavoru gorivo pojeftinilo nekoliko puta.

 

Ovaj trend bi, ako je vjerovati najavama ostalih naftaša,  narednih dana trebalo da zavlada i na ostalim pumpama u Srpskoj, jer očigledno ima prostora za to.

Tako se, na veliku radost Prnjavorčana, ali i svih ostalih iz okolnih mjesta koji su ovih dana odlazili u ovu opštinu kako bi natankali rezervoar, dizel juče mogao sipati za 1,69 KM po litru. 

Međutim, iako bi taj pad cijena goriva trebalo da, kao i prethodnih godina kada su padale cijene na benzinskim pumpama, povuče talas pojeftinjenja robe i usluga, to se vjerovatno neće desiti, pa će ova vijest jedino obradovati vozače.

O korekciji svojih cijena prvi bi trebalo da razmisle prevoznici, koji će najviše trljati ruke, jer će uvećavati svoj budžet prevozeći putnike po istoj cijeni karte znatno jeftinijim gorivom.

Sigurno će profitirati i proizvođači, distributeri, te mnogi drugi, koji su već sačinili listu obrazloženja zašto sada neće doći do pojeftinjenja njihovih proizvoda i usluga.

Pretpostavljamo da će ista slika biti i u prodavnicama, jer cijena goriva, uglavnom kao što je to i ranije bivalo, odjednom postaje nebitna, budući da sve drugo više utiče na njihove cijene nego ovaj naftni derivat.

Posljednje ovakvo sniženje zabilježeno je početkom 2016. godine kada je cijena goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj dostizala višegodišnji minimum od 1,37 maraka.

Tadašnji stav prevoznika je bio da će do pojeftinjenja njihovih usluga doći samo kad cijena goriva bude 1,20 KM po litru, dok cijene tada nisu mijenjali ni pekari, trgovci i mlinari, jer ni tada nije bilo prostora za to.

Ako privrednici te godine nisu vidjeli prostor za korekciju svojih cijena, onda se to 99,99 odsto neće desiti ni ovaj put.

Na kraju, postavlja se pitanje može li se na neki način urediti tržište Srpske. Sigurno je da može, samo je pitanje da li će željeti, jer izgovora će uvijek biti. Uvijek će se naći neki razlog zašto nešto ne uraditi, zašto ne zaštititi potrošače, koji su dovedeni na ivicu provalije.

Krajnje je vrijeme da se prestane sa izgovorima, dugim obrazloženjima i da se uradi nešto da bi bili zaštićeni svi oni koji trpe dok drugi profitiraju. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana