Utočište za nerad

Svjetlana Šurlan

Na nivou BiH postoji čak 75 različitih institucija, odnosno ministarstava, agencija, direkcija, fondova, uprava, kancelarija, službi…

Toliki broj institucija možda ne bi bio problem da rade u interesu građana, da ne troše uzaludno milione maraka svake godine, te da njihovi rukovodioci bar budu kažnjeni na određen način kada ne ispune plan rada. Međutim, situacija je sasvim obrnuta, veliki dio institucija ne radi svoj posao ili radi tek toliko da im izvještaj o radu bude formalno popunjen.

Budžet se arči na plate, naknade, putovanja i mnogobrojne privilegije za koje poreski obveznici koji ga pune nikada i ne saznaju da postoje. Odgovornih u institucijama nema u pravom smislu riječi, kažnjavanje u vidu smjene ili bar umanjenja plate zbog nerada davno je zaboravljena mogućnost. Naprotiv.

Iako niko ne spori da je u institucijama BiH višak radnika, da je administracija koja je premašila 22.000 službenika previše i za puno veće i razvijenije zemlje od BiH, gomilanje radnika se nastavlja.

Prema posljednjim potvrđenim podacima, na polovini prošle godine u institucijama BiH je "radilo" 22.050 osoba, a prema planu na kraju godine trebalo je da ih bude 22.783. Tu nije kraj, jer je planom za ovu godinu predviđeno da na njenom kraju u institucijama BiH budu 23.174 činovnika.

Prije godinu objavljen je izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o planiranju budžetskih rashoda u institucijama BiH. U njemu piše da javna uprava u BiH ima najmanju sposobnost u Evropi da odgovori na potrebe i zahtjeve svojih građana. Nema naznaka da je to promijenjeno. Samo potvrda da je više onih koji ne rade u interesu građana.

Odgovor nadležnih na svako pitanje o potrebi novog gomilanja službenika je da budžetski okvir u posljednjih nekoliko godina nije povećavan. Ne daj bože da nekome padne na pamet da treba da se smanji, a novac bude usmjeren tamo gdje će nečiji rad biti od koristi.

Ovako je BiH s (ne)radnicima u njenim institucijama zagarantovano posljednje mjesto na ljestvici efikasnosti javne uprave. Onomad je i Svjetska banka utvrdila da je indeks efikasnosti javne uprave u BiH najmanji u Evropi. I Moldavija je efikasnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana