Utaja poreza

Anita Janković-Rečević

Plaćanje poreza obaveza je gotovo svih građana i to po raznim osnovama. Jedni su dužni da porez plaćaju za posjedovanje nekretnine, drugi na zemlju, treći na automobil, četvrti na firmu i tako u nedogled.

Međutim, koliko god to bila neizbježna obaveza i koliko god da su kazne za njeno neizvršenje visoke, ljudi širom svijeta na sve moguće načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreza. Snalažljiviji traže rupe u zakonskim propisima, a oni drugi svjesno izbjegavaju da plate porez uzdajući se u sreću da neće biti otkriveni. I mnogima zaista pođe za rukom da ostanu neopaženi u kršenju zakona iako to ide na štetu cijelog društva jer svaki put kad neko ne plati porez, manje je novca za zdravstvo, školstvo, infrastrukturu. Neplaćanje poreza doprinosi i visokim poreskim stopama koje opterećuju one koji plaćaju porez, što nikako nije pošteno.

Uprkos tome što neplaćanje poreza ide na štetu cijelom društvu, neizvršenje te obaveze moglo bi se oprostiti penzioneru koji novca nema ni za lijekove, višečlanoj porodici koja jedva spaja kraj s krajem ili samohranoj majci koja ne može nahraniti gladna usta djece. Ali baš takvi su obično najredovnije platiše jer zbog svjesnosti o svojim obavezama radije se odriču ličnih potreba nego da ostanu dužni državi.  

One druge, koji i ne znaju koliko su im teški bankovni računi, takvi moralni problemi ne muče. Štaviše, na sve moguće načine pokušavaju utajiti porez.

Najsvježiji primjer su biznismeni iz BiH koji su luksuzne automobile za lične potrebe kupovali na firmu, fiktivno ih pretvarajući u teretnjake kako bi izbjegli plaćanje PDV-a. Prema rezultatima akcije koju je Uprava za indirektno oporezivanje BiH sprovodila prethodna četiri mjeseca, otkriveno je 207 automobila koji su nabavljeni na takav način, a iznos utajenog poreza dostigao je tri miliona KM. U imovinskim kartonima domaćih firmi kao “teretna” vozila pojavili su se bezobrazno skupi džipovi marke “mercedes”, “audi”, BMW, “porše” i “rendž rover” čija je vrijednost nerijetko prelazila 200.000 KM. Akcija je pokazala da sva ta vozila nisu korišćena za potrebe preduzeća na čija imena su kupljena, već isključivo u privatne svrhe vlasnika firmi, što je ozbiljno kršenje zakona.

Porazno je što su takvim potezima pribjegli upravo poslodavci koji od države konstantno traže uvođenje poreskih olakšica, koji se žale na rast najniže plate, koji izbjegavaju plaćanje regresa, toplog obroka, naknada troškova za dolazak na posao i slično. Čak i u ovom slučaju kada su im zakonodavci izašli u susret i dali poreske olakšice, kao što je odbitak ulaznog PDV-a pri kupovini vozila za poslovne svrhe, nađu se pojedinci koji misle da su iznad slova zakona. Nadam se da će nadležni i te kako po džepu udariti biznismene koji su se odlučili na ovaj korak kako drugima ne bi palo na pamet da urade isto, ali i da će suziti mogućnosti za hvatanje krivina, kojima su domaći privrednici, po svemu sudeći, i te kako skloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana