Uštede

Vedrana Kulaga Simić

Desetine miliona maraka godišnje se na nivou BiH bacaju na razna putovanja, telefone, razna ića i pića, a automobile je mogao da koristi ko god je htio i kako god je htio. Čak i kada je to bilo za brzinski skok do mora ili posjetu porodici.

Pravila ponašanja i finansijska disciplina u institucijama na nivou BiH godinama su bila samo mrtva slova na papiru, a svaki pokušaj da se nešto uradi kada je riječ o tom pitanju završavao je na čekanju kod viših instanci, dok se ne usaglase, a taj proces, po pravilu, traje danima, sedmicama, pa i mjesecima.

Takva sudbina je zadesila i pravilnike o nabavci i korišćenju službenih vozila, korišćenju službenih telefona i novca iz budžeta koji je namijenjen za reprezentaciju. Sve do juče.

Savjet ministara usvojio je set pravilnika kojima se reguliše pravo na upotrebu vozila, telefona i reprezentacije, na osnovu kojih se očekuje ušteda od oko 2,7 miliona maraka godišnje.

Institucije na nivou BiH odavno su poznate po rastrošnosti, a javna je tajna da važe kao rupe bez dna.

Zato bi set pravilnika, koje je juče usvojio Savjet ministara, trebalo da bude samo prva stepenica ka konačnom uvođenju finansijske discipline u institucijama na nivou BiH. Planirana ušteda je pohvalna, ali institucije mogu i moraju mnogo više od toga. Sigurno.

Jednom za sva vremena se mora uraditi temeljna analiza stanja i potrebe postojanja brojnih agencija, direkcija, kancelarija, kao i ostalih institucija na nivou BiH. Mora se vidjeti ko nam je potreban i u kojem obimu, a ko treba da se briše sa platnog spiska budžeta BiH.

Bilo kako bilo, institucije su dobile pravila koja treba da poštuju, a nadležni treba, za promjenu, da prate i kako se ona sprovode. Ne smiju se ponavljati greške iz prošlosti, jer se mnogo puta pokazalo, i još se pokazuje, da su mnoge instrukcije za uštede često samo popunjavale ladice i skupljale prašinu.

Ne smije se zaboraviti ni odgovornost, odnosno sankcije za one koji prekrše utvrđena pravila ponašanja. Ako one izostanu, ne trebaju nam ni ta pravila, jer se neće shvatati ozbiljno.

Set pravila je usvojen, nadležni su iznijeli svoja očekivanja, a na ostalima je da učine sve što je u njihovoj moći da pravila "zažive".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana