Uštede u zdravstvu

Dragana Orlović

Na sam pomen teze da je neophodno stezanje kaiša i u zdravstvu, mnogi ostaju nijemi i u strahu, jer smatraju da cijelog života izdvajaju novac za zdravstveno osiguranje, a da se veoma lako može desiti da im budu nedostupni određeni pregledi baš kada im hitno zatrebaju.

Ako je vjerovati rukovodiocima zdravstvenih ustanova širom Srpske nema razloga za brigu, jer će se, kako kažu štedjeti, ali ne na uštrb kvaliteta zdravstvene zaštite. Novi planovi za nove uštede u zdravstvu već se kuju i to posebno sada, kako je Nova godina na pragu, a svođenje troškova za simpozijume, službena putovanja, dnevnice i reprezentacije na minimum, kao i nabavka jeftinijih energenata i manji broj radnika samo su neki od njih.

Rezovi su neophodni, ali postavlja se pitanje gdje je te rezove u našem zdravstvu moguće napraviti i kakav će efekat oni donijeti.

Izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u RS iznose tek 200 evra po glavi stanovnika i najmanja su u regionu. Neke zemlje poput Slovenije izdvajaju čak i devet puta više u odnosu na RS, pa zato i ne treba da se čudimo kada su kod njih bolnice veoma dobro uređene, dok kod nas pacijenti nerijetko leže u hodnicima, čekajući na krevet u bolničkoj sobi.

Osim toga, Fond zdravstvenog osiguranja RS suočava se i sa nepovoljnom strukturom osiguranika.

Zaposleni koji najviše izdvajaju za zdravstvenu zaštitu u ukupnom broju osiguranika učestvuju sa samo 39 odsto. Logično, penzionera i nezaposlenih je najviše.

Tu su naravno i milionska dugovanja za neuplaćene doprinose, sa kojima zdravstvene ustanove kubure već godinama.

Najveće dugove imaju logično najveće zdravstvene ustanove, koje svakodnevno imaju i najveći broj pacijenata.

I kada se svi ti problemi u zdravstvu saberu i oduzmu, onda je logično da nam nedostaje novca i da su uštede neophodne. Zadatak neće biti lak i kao po običaju, ostaje da se vidi.

Dijagnoza je ionako već davno postavljena - zdravstvu Srpske potrebna je terapija u vidu smanjenja dugova i bolje uplate doprinosa. Dodatna injekcija su uštede, ali samo pod uslovom da nisu štetne za pacijente.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana