Uštede i MMF

Željka Bašić
Uštede i MMF

Da su vlasti Republike Srpske ozbiljno shvatile zadatak i preuzele na sebe obavezu uštede koju je pred BiH postavio MMF za dobijanje visokog kreditnog aranžmana, pokazala je Vlada RS rebalansom budžeta, u kojem je već uštedjela i više nego što je bila obavezna.

Tako je rebalansom ušteđeno 70 miliona maraka, a u budžetu je prema obavezama trebalo da bude ušteđeno 66 miliona maraka.

Vanbudžetski fondovi uštedjeće 55 miliona, a opštine 25 miliona maraka, tako da će do kraja godine Srpska realizovati u potpunosti uslov iz ovog aranžmana i ostvariti uštedu od 146 miliona maraka. Četiri opštine iz RS već su ostvarile uštede od 38 miliona maraka.

Od ukupnog kolača namijenjenog BiH od 1,2 milijardi evra i "parčeta" koji se odnosi na Srpsku "teškog" 400 miliona evra, prva tranša mogla bi da bude uplaćena u narednom mjesecu.

Za svaku pohvalu je i to što je Vlada RS ispunila zadatak koji joj je postavio MMF, a da pri tom nisu uslijedili otkazi radnicima, smanjenje plata budžetskim korisnicima, boračkih naknada, penzija i invalidnina.

To ide u prilog činjenici da su mjere Vlade za ublažavanje svjetske ekonomske krize bile opravdane i usmjerene na prave adrese i da je ekonomsko-socijalna politika na zdravim nogama.

Reforma socijalne politike i upravljanja javnim finansijama ispunila je očekivanja vlasti RS i stvorila realnu podlogu za aranžman.

Pred Federacijom BiH je veći izazov, jer treba da uštedi 440 miliona maraka, što neće biti nimalo jednostavno, s obzirom na to da je zapala u finansijski ćorsokak, iz kojeg očekuje da je izbavi svježa garnitura vlasti.

Za ove, i mnoge druge kreditne pogodnosti, koje je najavila Svjetska banka, BiH je ispunila i uslov usvajanja Zakona o akcizama na državnom nivou.

Iako nije precizirano u šta će se kredit potrošiti, nesumnjivo je i neosporeno da će Srpska brzo osjetiti povoljnosti i korist od investicija koje će njime biti podržane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana