Ustavni sud

Željka Domazet

Duže od dvije decenije u Ustavnom sudu BiH stoluju trojica stranih sudija koji odlučuju o bitnim stvarima u ovoj zemlji. Iako je pet godina nakon Dejtona BiH trebalo strance da zamijeni domaćim sudijama, to ni do danas nije učinjeno.

Savjet ministara BiH usvojio je prošle sedmice akcioni plan za sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, a ako bi sve išlo kako treba, BiH bi u idućoj godini strancima trebalo da vidi leđa. Planom je, naime, predviđeno da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi konačno trebalo da omogući zamjenu stranih sudija domaćim. Ono što je jednako važno jeste i to da bi tim zakonom jasno bilo definisano kako se odluke donose i o čemu to ova institucija može odlučivati.

Kada se ima u vidu činjenica da je, prema ocjeni brojnih zvaničnika Srpske, Ustavni sud donoseći više političke, a ne pravne i ustavne odluke, u dobroj mjeri bio jedan od uzroka velikih političkih kriza i turbulencija, donošenje ovog zakonskog rješenja bilo bi veliki iskorak. BiH bi praktično dokazala da je zrela i da joj je za život i rad dovoljna domaća pamet, a sud bi radio prema zakonu, a ne prema sopstvenim pravilima.

Za usaglašavanje i dogovaranje ostalo je još godinu, a da li će do dogovora i iskoraka doći, u ovom trenutku je teško predvidjeti. Srpski i hrvatski zvaničnici već odavno govore da je strancima odavno bilo vrijeme da odu, sa Bošnjacima baš i nije sve načisto. Oni bi i dalje da se stranci pitaju i odlučuju u Ustavnom sudu jer su i do sada u ovoj instituciji sa dvojicom sudija Bošnjaka i troje stranaca sve škakljive odluke donošene preglasavanjem i onako kako su to Bošnjaci htjeli i željeli.

Ono što je sasvim sigurno jeste to da ova zemlja ne može ozbiljno krenuti ni ka Evropskoj uniji, ni bilo kuda ako joj u najvišoj pravosudnoj instituciji sjede stranci.

Bilo kako bilo, ostaje nada da će se zvaničnici sva tri konstitutivna naroda dogovoriti. Ubije li se i ova nada, jasno je kao dan da će se i dalje koplja lomiti oko pravosuđa, krize smjenjivati jedna drugu, a stranci iz mjeseca u mjesec na svakom polju uzimati debele novce i bacati nam prašinu u oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana