Ustavni sud BiH

Goran Maunaga

Ustavni sud BiH po ko zna koji put svojim presudama, odlukama, prihvatanjima apelacija i odbacivanjem zahtjeva u "predmetu Krajina Borac" uporno pokušava da u BiH uvede praksu rušenja izvršene privatizacije.

To, jednostavno, znači i rušenje, poništavanje, potpuno zanemarivanje postojanja entiteta. Sudije Ustavnog suda u pokušaju dolaska do tog nerazumnog cilja krše čak i Odluku visokog predstavnika u BiH iz 2000. godine. Tom odlukom zabranjeno je da entiteti raspolažu imovinom u državnom vlasništvu i da bilo ko iz jednog entiteta privatizuje preduzeća koja se nalaze u drugom entitetu.

U slučaju "Krajina Borca" iz Banjaluke upravo to se dešava godinama. "Borac Travnik" iz Travnika nezakonito je po RS prodavao imovinu koja pripada Srpskoj i "Krajina Borcu".

Sve sudske presude poslije tog donesene su u korist "Krajina Borca", samo je Ustavni sud svojim čudnim i neobjašnjivim aršinima u tim predmetima pravio, i pravi, veliku zbrku.

Nije čudo da za takve nezakonite odluke glasaju uglavnom sudije stranci i Bošnjaci, kao ni to da je u svim predmetima "Krajina Borca" SDA-ov sudija Seada Palavrić glasala isključivo za te apsurdne odluke koje, osim što su neustavne, nanose direktnu štetu Republici Srpskoj.

Ali nije li u svemu neobično i to što je supruga jednog od sudija Ustavnog suda branilac, zastupnik "Borac Travnika" u tim procesima, nema li tu sukoba interesa?

To što u obrazloženju presude registrar suda pokušava da tu odluku opravda tvrdnjom da se ovaj predmet poslovnog prostora u Novom Gradu od drugih razlikuje po tome što je na njemu bilo uknjiženo vlasništvo na "Borac Travnik", za razliku od ostalih, jednostavno nije tačno.

Jer kako su se svi oni kojima je "Borac Travnik" prodavao nekretnine uopšte uknjižili kao vlasnici ako prije toga kao vlasnik nije bio uknjižen taj "Borac Travnik"?

Takvih je mnogo, ali sve presude ipak glase u korist "Krajina Borca". Dakle, kako će sudije Ustavnog suda objasniti to što "Borac Travnik" nema pravo raspolaganja, vlasništva, prodaje poslovnih prostora u Kozarskoj Dubici, Bijeljini, Tesliću, Šamcu, Prnjavoru, Modriči, Trebinju, samo ima nad tim prostorom u Novom Gradu?

Neka samo ne kažu da nije riječ o istim predmetima, ali i neka me razuvjere da se iza ove najnovije odluke ne krije loša namjera, nečiji lični interes i, moguće, priprema terena za donošenje iste odluke u korist banjalučke firme "Malbašić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana