Ustavni sud BiH

Željka Dobrić
Ustavni sud BiH

Odavno je poznato da je pravosuđe na nivou BiH katastrofalno, ali kada je nedavno Ustavni sud BiH počeo da novinarima prijeti zatvorskim kaznama, pređene su sve granice i to je, blago rečeno, skandalozno.

Ustavni sud BiH, koji treba da tumači Ustav, a nikako da sudi ili presuđuje, izašao je iz svojih nadležnosti kada je zaprijetio novinaru novčanom ili zatvorskom kaznom zbog prenošenja informacija i izjava koje su izgovorili njegovi sagovornici.

Da i ne govorimo o nepoznavanju prava i zakona koji kažu da novinar ne može da ide u zatvor zbog onoga što je napisao, a eksperti u Ustavnom sudu BiH tvrde da može da odleži i do tri godine.

Oni su komentarisali odluku ovog suda u slučaju preduzeća "Krajina Borac" iz Banje Luke kojom je Ustavni sud BiH prekršio dva zakona i odluku visokog predstavnika u BiH.

Sud nije bio obavezan da obrazlaže svoju odluku u konkretnom predmetu, ali nikako nije smio ni da prijeti sankcijama.

Još zanimljivije je to da se u ovom sudu nisu odlučili na demanti ili bilo kakvu drugu reakciju, već za direktnu prijetnju novinaru.

To samo dokazuje da je ova institucija duboko ogrezla u politiku, da je na zaista niskom profesionalnom nivou kada joj je do toga da se na "kaubojski" način obračunava sa medijima.

Kom to sudiji može da se žali pojedinac ili institucija kada mu nepravdu učini najviša pravosudna institucija kao što je Ustavni sud BiH?

Jedino, u Bosni i Hercegovini, izgleda, odluke suda ni po koju cijenu ne smiju da se komentarišu jer je to pritisak na sud, a sudovi svakako mogu da se obračunavaju sa novinarima i medijskim kućama koji rade svoj posao.

Najgore od svega je to što sudovi na nivou BiH, svojim istupima i besmislenim presudama, najčešće potvrde sve tvrdnje o politizaciji, neprofesionalnosti, pristrasnosti, ali problem je što u BiH nema nezavisnih posmatrača da na to ukažu i zatraže sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana