Ustavna sjekira

Darko Momić

Ustavni sud BiH svojim odlukama u potpunosti potvrđuje narodnu poslovicu koja kaže da “svaka sjekira sebi usiječe malj”, jer ta pravosudna institucija (khm!) još od famozne odluke o konstitutivnosti naroda iz 2002. godine čini sve što može da sama sebi skrati vijek.

 Pomenuta odluka o konstitutivnosti predstavlja prvo ozbiljno prekrajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugaoni kamen od koga je pod patronatom međunarodne zajednice i budnim okom šefova OHR-a počela razgradnja političko-pravnog uređenja BiH stvorenog u Dejtonu. Pod plaštom deklarativne borbe za “funkcionalniju” državu uslijedile su brojne odluke visokih predstavnika kojima su ukidane nadležnosti Srpske i prenošene na zajedničke institucije. U ovom ili onom trenutku “petriči”, “ešdauni”, “švarc-šilinzi” i ostali u tome su imali podršku političkih zvaničnika iz RS, bilo da su svojim glasovima u Parlamentu BiH aminovali nametnute odluke, bilo da su svojim nečinjenjem prihvatali novo stanje stvari. U međuvremenu, kapacitet OHR-a je izlapio, a ulogu intervencioniste preuzela je institucija čiji osnovni zadatak i funkcija je da štiti ustav - Ustavni sud BiH.

Poslije niza šokantnih odluka tog suda preko kojih su zvaničnici Srpske olako prelazili ili su se na njih osvrtali samo sa par dana verbalne kanonade, napokon se desilo ono što je trebalo davno i konačno je najavljen ozbiljan konkretan korak koji treba da zaustavi pravno nasilje. Najviši zvaničnici Srpske uz podršku predstavnika svih srpskih parlamentarnih stranaka juče su najavili da će prestati da učestvuju u odlučivanju na nivou zajedničkih institucija dok se rad Ustavnog suda BiH ne dovede u okvire zakona. Paljenje crvene lampice izazvala je posljednja odluka tog suda kojom pravnim nasiljem Republici Srpskoj želi da se otme poljoprivredno zemljište. Računajući vjerovatno da su uspjeli da joj otmu rođendan, proglašavajući neustavnim Dan Republike, 9. januar, bivši visoki funkcioneri SDA u sudijskim togama Mirsad Ćeman i Seada Palavrić uz podršku troje stranih sudija okomili su se i na teritoriju Srpske donoseći pravno potpuno suludu odluku koja predstavlja direktan udar na ustavne temelje Republike Srpske, ali još više na samu BiH.

Pri tome su posebno licemjerne izjave bošnjačkih zvaničnika da su “odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati”, jer se od ukupno 17 odluka tog suda koje nisu sprovedene, adresa odgovornih za nesprovođenje čak 15 odluka nalazi u FBiH, odnosno u Sarajevu.

Na kraju krajeva, kad se kaže da svaka sjekira sebi usiječe malj, ne misli se samo na sramno ponašanje tzv. sudija Ustavnog suda koji će doći glave BiH, već i na ono što rade njihovi politički mentori. Ko je rekao NATO?!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana