Ustav ili Rezolucija

Miroslav Filipović
Ustav ili Rezolucija

Po načinu izvještavanja sarajevskih medija o usvojenoj Rezoluciji o BiH u Parlamentu Savjeta Evrope vidljiva je neumorna volja bošnjačke političke elite za radikalnim prekrajanjem ustavnog uređenja zemlje, negiranjem Dejtona i razvlašćenjem Republike Srpske.

Čim se u Strazburu, Briselu ili Vašingtonu pojavi bilo kakav dokument o BiH, bošnjačka maksimalistička politika u tome odmah vidi šansu za ekspresno ostvarivanje svog centralističkog cilja u čijoj srži je želja za bošnjačkom predominacijom i drskim nipodaštavanjem osjećanja i stava stanovnika Srpske.

I ova rezolucija obradovala je Sarajevo i ohrabrila njihovu sebičnu volju koja hoće da bude neprikosnoveni gospodar ove zemlje u kojoj žive još dva konstitutivna naroda, jer je u njoj, prema već ustaljenoj praksi, jednostrano i potpuno subjektivno kritikovana Srpska za zastoj u sprovođenju reformi, podrivanje institucija BiH, osporavanje odluka i autoriteta vrhovnog vladara zemlje - visokog predstavnika.

Odredbe te rezolucije u kojima se traži revizija entitetskog glasanja, "pitanja vitalnog nacionalnog interesa", nova međunarodna debata o suštinskim pitanjima u BiH i izražava zabrinutost zbog brige vlasti Srpske za očuvanje dejtonskog uređenja zemlje, samo su razbuktale neracionalnu sarajevsku politiku.

Sve bi to, u ovoj izbornoj godini, moglo dodatno da destabilizuje političku situaciju u zemlji, jer će bošnjački političari sasvim sigurno nastaviti da - na krilima ovakvih rezolucija, kojih je i u prošlosti bilo bezbroj, a koje nisu donijele ništa dobrog zemlji, već su samo zaoštravale političku retoriku - ruše Dejton, institucije Srpske i volju njenih građana.

A dobrog rješenja, prihvatljivog za sve narode u zemlji sigurno neće biti sve dok suštinska pitanje BiH budu rješavali razno - razni evropski i američki eksperti, bliski ovim ili onim lobističkim krugovima.

Jer, sve dok se vladavina prava i demokratizacija institucija budu jačali izvana, nekakvim rezolucijama nastalim na osnovama proizvoljnog tumačenja prilika u BiH, a ne primjenom najvišeg pravnog akta zemlje, takvog rješenja neće i ne može biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana