Usporite, ljudi

Danijela Bajić
Usporite, ljudi

“Udes u Laktašima: Povrijeđen pješak?”, “Lice učestvovalo u udesu, prije dolaska policije pomjeralo tragove”, “Poginuo vozač 'golfa'“, “Prijavio da je pao s bicikla, a ispao iz auta”...

Naslovi se nižu i sve su apsurdniji i bizarniji, a naravoučenije narod nikako da nauči. 

Ono je jednostavno i svi vozači ga slušaju svakodnevno, još od vremena kada im je instruktor prvi put rekao da otpuste kvačilo i stisnu gas.

“LjUDI, USPORITE” trebalo bi velikim slovima da piše ispred svakog znaka za ograničavanje brzine, zajedno sa brojem poginulih pored znaka za opasno mjesto, nešto slično brojaču budžetske potrošnje koji je postavljen u najprometnijoj sarajevskoj ulici.

Možda će onda doći iz noge, koja previše stišće papučicu, u glavu, jer su svakodnevna kršenja saobraćajnih propisa dokaz da su dosadašnji apeli stručnjaka jalovi i bez efekta.

Trude se u Agenciji za bezbjednost saobraćaja, ne treba griješiti dušu, ali se određeno revidiranje dosadašnjih praksi definitivno mora staviti na dnevni red.

Istina je da vrlo često izađu u javnost sa kampanjama koje sa podugačkim naslovima (“Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad” ili “Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom”) više izazovu podsmijeh i kontraefekat, nego što stvarno dođu do ciljne grupe koja će poslušati struku i sporije voziti svoje automobile.

Ako ostavimo na stranu žalbe o često nelogičnim mjestima na kojima se postavljaju mobilni, ukupan broj kazni koje zabilježe stacionirani radari pokazuju da su u ukupnoj relaciji vozači ipak “više krivi”. Rekordan broj prekoračenja brzine drže oni koji se voze kroz Novu Topolu gdje je snimljeno u prosjeku 574 prekršaja dnevno, a jednog dana kamera je zabilježila čak 711.

Nažalost, sve se uvijek završi sa povremeno izbačenom statistikom koju MUP medijski ispromoviše, a prevencija ostane na dugom štapu jer se prekršaji ponavljaju nesmanjenim intenzitetom.

Da ne bude da su samo vozači krivi, edukacija je potrebna i pješacima. Zašto se ne bismo ugledali na Hrvatsku koja je prije četiri godine postavila prve semafore sa horizontalnom signalizacijom koja upozorava pješake zadubljene u mobilne telefone na upaljeno crveno svjetlo. I to je neki početak, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana