Uspješni mirotvorci

Danijela Bajić
Uspješni mirotvorci

Čak i bez dječjih ukrštanja malih prstiju i recitovanja poznatih stihova “Mir, mir, mir, niko nije kriv...” republička agencija zadužena kao glavni mirotvorac na relaciji radnik - poslodavac čini se radi dobar posao.

Bar kada je u pitanju savjetodavni dio i smirivanje tenzija kako sukob, manjeg ili većeg intenziteta, ne bi završio na sudskom odlučivanju. Da se povuče ručna najčešće traže poslodavci, jer su pred Agencijom za mirno rješavanje sporova obično oni ti koji su stavljeni na stub srama i optuženi za kojekakva kršenja radničkih prava.

Kakva god da su ona su na individualnom nivou očigledno važna, bar ako je suditi po broju prigovora koji godišnje stignu mirotvorcima. Iz ugla analitike 387 zahtjeva nije malo i pokazuje da su se radnici okuražili i da se ne boje odmazde poslovne zajednice, već su spremni da idu do kraja i traže svaku zarađenu marku.

Na tapetu su neisplaćene plate i otkazi kao najekstremniji primjeri, dok se nešto blaže varijante odnose na svađe zbog traženja prava po ugovoru o radu, troškovima prevoza, jubilarnih naknada ili šteta za neiskorišćene godišnje odmore.

I dok sindikalne vođe podstiču radnike na dodatnu hrabrost, uz podatak da je inspekcija u čak 40 odsto kontrola utvrdila da gazde mahom krše radnička prava i da to uglavnom prolazi u stilu “puj pike ne važi”, agenciji pišu i prvaci iz poslovne zajednice.

Od njih ne traže da isprave krive Drine, već da pokušaju da stopiraju proces i preko miritelja koliko-toliko udobrovolje radnike. Zbog toga krilatica “ko radi taj i griješi” prvog poslodavca Srpske na neki način predstavlja ruku pomirenja za sve bivše i buduće sporove uz neizgovorenu želju da ih se što manje nađe pred sudovima.

U suprotnom, neminovni su veći troškovi, a to je poslodavcima najmanje potrebno, naročito ove godine kad inflacija izjeda svaku poru društva, ne štedeći čak i one koji su na društvenoj ljestvici postavljeni više u odnosu na ostale.

Naravoučenije kaže da bi i jednima i drugima cilj bio gašenje agencije i osuda cjelokupne javnosti za njihov (eventualni) nerad.

Pošto za takve optužbe nema ama baš nikakvog osnova, jer se mirotvorcima svako malo serviraju novi slučajevi, dolazimo do činjenice da je agencija na stabilnim nogama i da je problem individualne prirode. Kako je krenulo neće biti iskorijenjen, bar ne u skorije vrijeme, sve dok ima nepoštenih poslodavaca i pravdoljubivih radnika, a ni jednih ni drugih ne manjka, čak naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana