Uspjeh u sjeni tromog sistema

Anita Janković Rečević
Uspjeh u sjeni tromog sistema

Besplatni prenatalni testovi, koji su obećani prije dvije godine, od sutra će konačno biti dostupni trudnicama iz Republike Srpske

Ovo je veliki iskorak u domaćem zdravstvenom sistemu i usluga s kojom se ne mogu pohvaliti ni razvijenije zemlje. 

Za one koji ne znaju, riječ je o neinvazivnom testiranju kojim se iz svega nekoliko mililitara krvi trudnice, već u desetoj sedmici trudnoće, analizom utvrđuje postoje li kod ploda neke genetske nepravilnosti. Pojava ovih testova napravila je pravu revoluciju u medicini i prenatalnoj dijagnostici jer je za svakog roditelja od presudne važnosti saznanje da će beba biti rođena živa i zdrava. Takvo saznanje i to na samom početku trudnoće ulijeva spokoj parovima da bezbrižno čekaju potomstvo. Upravo zbog te činjenice, u posljednjih pola decenije sve veći broj trudnica u Srpskoj podvrgavao se ovim analizama kojima je jedina mana visoka cijena. U zavisnosti od paketa, za prenatalne testove ovdašnji parovi morali su izdvajati od 1.000 do 1.550 KM. 

Činjenica da će makar osnovni paket, kojim se određuje rizik na Daunov, Edvardsov i Patau sindrom, od sada biti potpuno besplatan za sve trudnice kod kojih izabrani ginekolog procijeni da imaju indikacije za analizu, od nemjerljivog je značaja. Trošak testiranja snosiće Fond zdravstva RS koji je od februara ove godine parovima refundirao 700 KM na ime izvršenih testiranja u privatnim laboratorijama. S tim da to više neće raditi jer je za pružanje usluge od sutra zadužen Univerzitetski klinički centar RS. 

Međutim, radost javnosti na ovu vijest donekle umanjuje činjenica da se predugo čekalo da pravo propisano zakonom postane java.

Naime, inicijativa da Srpska plaća prenatalne testove pokrenuta je krajem ljeta 2022. godine od strane tadašnje predsjednice RS Željke Cvijanović i prijedlog je odmah utkan u novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je na snagu stupio već krajem septembra te godine. 

Stručnjacima u Fondu zdravstva trebalo je nekoliko mjeseci da skroje pravilnik po kojem će se pravo ostvarivati, a ubrzo nakon toga je i Vlada RS donijela odluku o načinu finansiranja.  Procedure su zapele kod izbora ustanove koja će vršiti analize za šta je bio zadužen UKCRS. Mjesecima se tapkalo u mjestu, odnosno čekalo da komisija koje odlučuju o žalbama aminuju ispravnost izbora laboratorije. Tako je komplikovana i spora birokratija, kao i nebrojeno puta ranije, omela sreću običnog građanina Srpske i BiH, a upravo su nerad i sporost sistema bili motiv mnogima da spakuju kofere i odu iz zemlje. Obećano treba biti ispunjeno, a očekivanja ljudi, koji su ujedno i glasači, jeste da to bude hitno ili bar približno tome. Oni koji odlučuju o sudbini stanovništva trebalo bi da zasuču rukave i praksu rješavanja problema puževim korakom lansiraju u istoriju. Birači to od njih očekuju.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Firme kao na traci
Firme kao na traci
Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana