Uslovne kazne

Marijana Miljić Bjelovuk

Počinioci teških krivičnih djela u BiH uglavnom se provlače sa uslovnim kaznama, zbog čega se sigurno većina njih ponovo vraća švercu droge, falsifikovanju, te drugim nelegalnim radnjama.

Da je tako pokazuju i podaci Ministarstva pravde, prema kojima je u BiH u 2015. godini, od ukupno 600 osuđenih lica njih čak 173 "nagrađeno" uslovnom kaznom.

Ova kazna izrečena je švercerima doge, falsifikatorima, ali i jednom licu koje je optuženo za krivično djelo navođenje na prostituciju.

Ovi kriminalci dobili su slobodu za nelegalne radnje i pružena im je šansa da nastave sa svojim "zanimanjima".

Poražavajuća je činjenica, ali i apsurd pravosuđa, da je lani na kaznu veću od tri godine u BiH osuđeno najmanje kriminalaca, odnosno njih sedam je dobilo više od tri godine zatvora.

Pored nagrađivanja kriminalaca slobodom, statistika pokazuje da je i rad sudova u zastoju, jer su u prosjeku u 2015. donijeli, ni manje ni više, nego jednu presudu dnevno.

Zbog ovakvih poteza ljudi su razočarani u pravosuđe u BiH i sve manje vjeruju policiji, tužilaštvu i sudstvu…

Sve to pokazuje da reforma pravosuđa u BiH nije i neće dati nikakve rezultate, jer nema volje, želje, ni ideje da neko nešto uradi ispravno, odnosno nešto što će omogućiti da pravosuđe radi onako kako treba.

I sve dok pravosuđe bude radilo kao do sada, kriminal u BiH će cvjetati, a građani će sve više strepiti za svoju bezbjednost.

Kada bi sudovi izricali strože kazne, koje kriminalci sigurno zaslužuju, vjerovatno bi bilo manje krivičnih djela, a time i manje posla policiji i pravosudnim institucijama.

Krajnje je vrijeme da se nešto uradi kada je riječ o tom pitanju, jer to građanima duguje pravosuđe.

Zbog toga konačno treba da prestanu sa praksom neefikasnosti, gubljenjem dokaza, zastarjevanjem predmeta i nagrađivanjem kriminalaca slobodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana