Uslovljavanja proizvođača

Ma­ri­na Čigoja

Otvoreno tržište i prekomjeran uvoz problemi su sa kojim se godinama suočavaju proizvođači u Srpskoj i BiH. Konkurencija iz mnogo razvijenijih zemalja, u kojima proizvođači dobijaju značajne podsticaje, prijeti da uništi domaće proizvođače koji teško mogu da se nose sa njima.

Poseban problem sa kojim se već godinama suočavaju naši proizvođači su brojni zahtjevi koje veliki trgovački lanci stavljaju pred njih ukoliko svoje proizvode žele da plasiraju preko tih lanaca.

Tako se domaćim proizvođačima računi ispostavljaju prije samog ulaska u neki market. Svaki proizvođač koji želi svoj proizvod da plasira preko nekog trgovačkog centra mora da "iskešira" određenu sumu novca. Međutim, čak i kad to uradi niko mu ne garantuje da će njegov proizvod da se i zadrži na policama tog centra, jer će ukoliko ne bude imao zadovoljavajuću prodaju on brzo biti eliminisan. Proizvođači se s pravom pitaju zbog čega su onda plaćali taj ulaz. To, svakako, nije jedini problem sa kojim se suočavaju pri pokušaju plasmana svojih proizvoda. Akcije, kojima trgovci pokušavaju da privuku potrošače u svoje markete najčešće u potpunosti idu preko leđa proizvođača koji, osim niže cijene akcijskog proizvoda, u slučaju kada se štampaju katalozi moraju da plate i sliku proizvoda koji se promoviše. O rokovima plaćanja i njihovom (ne)poštovanju da i ne govorimo.

Sve to u nezavidan položaj stavlja naše proizvođače i nameće potrebu da se oni zaštite i makar stave u isti položaj sa proizvođačima iz drugih zemalja. Javna je tajna da trgovački lanci koji su u stranom vlasništvu, a kojih kod nas ne manjka, radije prodaju robu iz zemalja iz kojih su njihovi vlasnici, dok je našim proizvođačima ostavljeno malo prostora i mnogo uslova koje moraju da ispune.

Naravno, i sami domaći proizvođači trebalo bi da cijenom i kvalitetom pokušaju da se nametnu tržištu i na taj način obezbijede sebi bolju poziciju i u pregovorima sa trgovcima. Jasno je da će proizvođaču koji ima barem jedan prepoznatljiv proizvod biti mnogo lakše da pregovara sa trgovcima, nego onome koji takav proizvod nema. Ono što svakako ostaje kao problem jeste koliko proizvođača kod nas, s obzirom na stanje u privredi, može takav proizvod da napravi i da se suprotstavi brojnim stranim lobijima i konkurenciji koja dolazi sa strane. Jasno je da sami, bez pomoći države, teško mogu mnogo toga da naprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana