Usko grlo pravosuđa

Darko Momić

Proces reforme pravosuđa u BiH pod patronatom “međunarodnih eksperata” počeo je davne 1998. godine uspostavljanjem Programa procjene sudskog sistema (JSAP).

Taj JSAP program uspostavio je Savjet bezbjednosti UN sa zadatkom da “prati i vrši procjenu sudskog sistema u BiH u okviru cjelokupnog programa pravosudne reforme”. Od 1998. do 2000. godine kao dio tog programa pripremljeno je trinaest izvještaja koji su pokazali, gle čuda, da je potrebno izvršiti reformu pravosudnog sistema u BiH. Razlozi za reformu, navedeno je, su to što “sudije ne djeluju nezavisno, da sebe ne smatraju nezavisnim i da druge institucije ne postupaju prema sudijama u skladu sa principom nezavisnosti”.

Sljedeći “reformski” korak bila je odluka, a koga bi drugog, nego tadašnjeg visokog predstavnika Volfganga Petriča iz marta 2001. godine o formiranju Nezavisne pravosudne komisije sa zadatkom da “vodi i koordinira nastavak reforme pravosuđa u BiH”.

U nastavku intenzivne reforme u periodu od 2001. do 2004. godine prvo su formirana tri visoka sudska i tužilačka savjeta i to na nivou RS, FBiH i BiH, osnovani su entitetski centri za edukaciju sudija i tužilaca, formirani Sud i Tužilaštvo BiH, izvršena reorganizacija mreže sudova i tužilaštava u cijeloj BiH i donesen niz pratećih zakona. Najintenzivnija faza reforme završena je krajem marta 2004. godine, kada su praktično prestali da funkcionišu VSTS RS i VSTS FBiH iako suštinski nikada nisu ni postojali osim na papiru, jer je njihove funkcije i zvanično u potpunosti preuzeo VSTS BiH.

U međuvremenu, tačnije od 2003. do 2006. godine, uporedo sa reorganizacijom mreže redovnih sudova izvršena je i reforma dotadašnjih sudova za prekršaje. Taj proces završen je tako što je ukinuto 112 sudova za prekršaje i pripojeni su redovnim sudovima u kojima su formirana prekršajna odjeljenja. “Reformatori” ovo smatraju jednim od najvećih uspjeha reforme pravosuđa u BiH.

A koliko je to uspjeh, najbolje pokazuje zvanični podatak da pred Opštinskim sudom u Sarajevu stoje neriješena čak 966.744 komunalna predmeta. Istovremeno, u najvećem sudu u Srpskoj - Osnovnom sudu u Banjaluci trenutno se nalazi 26.411 neriješenih komunalnih predmeta ili skoro četrdeset puta manje nego u Sarajevu.

To znači da Republika Srpska po tom pitanju jeste bolji dio BiH, tako da svakodnevne optužbe istih onih “eksperata” koji stoje i iza reforme pravosuđa da “RS koči napredak BiH” padaju u vodu. Da budem precizan, usko grlo pravosuđa nije u Banjaluci, već u Sarajevu. Tačka.

I da ne zaboravim, prije sedam dana bilo je punih devet godina od dolaska Ketrin Ešton u Banjaluku. Ko je rekao strukturalni dijalog?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana