Usklađivanje plata

Marijana Miljić Bjelovuk

Vlada RS planira da odmah poslije praznika krene sa usklađivanjem plata u Srpskoj.

Prvi na meti biće javni sektor, jer očigledno je da postoje velike razlike i da ljudi koji su na istim pozicijama i sa istom stručnom spremom dobijaju različitu platu. Vrijeme je da se takvoj praksi stane ukraj, jer je neshvatljivo da za obavljanje istog posla jedni budu nagrađeni većom platom, a da drugi dobijaju tanju kovertu.

Sigurno je da ima onih koji su zaslužili svaku zarađenu marku, ali i "javna je tajna" da ima i onih koji sjede u tim istim foteljama, zarađuju i više nego dobro, a ne rade ništa.

Ovakva praksa, odnosno neujednačene plate dovele su i do toga da su pojedini dijelovi javnog sektora postali međusobna konkurencija zbog preuzimanja kadrova.

Upravo zbog ovakve politike plata, svi žele da se zaposle u Vladi RS, gdje su plate veće u odnosu na iste poslove koji se obavljaju u javnim preduzećima, fondovima ili drugim institucijama.

Odmah poslije ovog usklađivanja plata, nadležni bi trebalo da zasuču rukave i da krenu i sa usklađivanjem primanja plata zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, jer i sami priznaju da postoji veliki raskorak u primanjima u privredi i javnom sektoru.

Neshvatljivo je, tako, na primjer, da pravnik u privatnom sektoru zarađuje koliko sekretarica u nekoj javnoj ustanovi, a ovakvih slučajeva u Srpskoj danas je na svakom koraku.

Nikako nije u redu ni to da pravnik za isti posao dobija dvostruko, trostruko više, odnosno manje, u zavisnosti od toga u kojem sektoru je zaposlen.

Ovakva praksa dovodi i do toga da javni sektor predstavlja konkurenciju privredi.

Krajnje je vrijeme da se ovakvoj praksi stane ukraj i da nova godina započne sa reformama i promjenama koje vode na bolje, koje će doprinijeti tome da radnici podjednako budu plaćeni za isti posao.

Sve se može i sigurno postoje modeli da se plate usklade, kako unutar javnog sektora, tako i primanja između javnog i privatnog sektora.

Na nadležnima je da odluče hoće li. A, sigurno je da treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana