Urednik Eldar

Perica Pećanac
Urednik Eldar

Dragi čitaoci "Glasa Srpske", u ovom broju možete da pročitate intervju sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koji ste trebali da pročitate – juče!

Razlog tome je surova činjenica da je portparol Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) Eldar Subašić zaigrao ulogu urednika "Glasa Srpske" i odlučio da se intervju objavi danas.

Kao objašnjenje za odlaganje objavljivanja intervjua Subašić je naveo da službeni prevodioci u EUSR-u "ne mogu da prevedu odgovore Eštonove do kasno u noć", i pored činjenice da su odgovori iz Brisela stigli na njegovu internet adresu prekjuče još oko 15 časova, kako su i obećali iz Brisela. Ne znamo ni zašto je Eldar prevodio intervju, kada "Glas Srpske" plaća stalno zaposlenog prevodioca za engleski jezik, koji je do sada kvalitetno i bez zamjerke preveo desetine intervjua...

Ali, sve je postalo jasno kada je samoproglašeni urednik Subašić rekao slučajno da intervju sa Eštonovom treba da "izađe u srijedu, kada će u još nekim novinama takođe biti objavljen intervju sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku"?!

Ali, ni ovdje nije kraj smijuriji.

Urednik Eldar je odmah kontaktirao Iuliju Kostei, asistenta u kancelariji za odnose sa javnošću Eštonove, da se izjada "kako redakcija 'Glasa Srpske' vrši pritisak na njega da se intervju pošalje i objavi isti dan". Sramotno i jadno. Još sramotniji je odgovor Brisela: "Mi smo svoj posao završili i poslali intervju, a to su vaši unutrašnji problemi u koje nećemo da se miješamo." Neprofesionalno i neočekivano od ozbiljne kancelarije, jer Eldar nije "naš unutrašnji problem", nego je činovnik EU. 

Ova priča još jednom je potvrdila davno poznatu činjenicu kako radi sarajevski politički i medijski lobi zaposlen u predstavništvima i kancelarijama međunarodne zajednice u BiH. Koga favorizuje i zašto i zbog čega upućeni, čak i stranci, kažu da je Bijeli dvor na Marijindvoru odavno kao ekspozitura Stranke za BiH.

Ovo nije prvi put za prljave igre prema srpskim medijima ili medijima u RS. Poznato je kako su činovnici OHR-a u prvom Inckovom izvještaju UN naveli da su novinari "Glasa Srpske" napustili Udruženje BH novinara, što je opasno i štetno jer je to "secesionizam". Nema veze što to nije bilo tačno i što nijedan novinar, izuzev glavnog urednika, nikada nije bio član tog udruženja.

Nije važno što to nije nikakav "secesionizam" jer u RS godinama postoje dva udruženja – Udruženje novinara RS i Udruženje mladih novinara, a nisu "secesionisti".

I ovoga puta činovnički lobi odigrao je za sarajevski medijski krug, svi znamo koji. Zato znamo i koje novine su se čekale i zašto intervju Ketrin Ešton nije mogao da izađe juče. Kao što znamo da ga nikada ne bismo ni dobili da smo išli preko Kancelarije EU u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana