Urbanistički zavod

Marijana Miljić Bjelovuk

Novi urbanistički zavod nikako da stane na noge!

Skandalima i međusobnim optužbama pridružilo se i negativno poslovanje zabilježeno na kraju prošle godine.

Taman kada smo pomislili da je Zavod dobio sve što mu je potrebno za uspješan rad, ova javna ustanova koja je i te kako potrebna Republici Srpskoj i za čiju kupovinu je krajem 2011. godine Vlada RS izdvojila 4,2 miliona KM, prošlu godinu završila je sa gubitkom od 144.000 maraka.

Ko je krivac za loše rezultate? Ko je odgovoran za samo jedan sklopljen posao u toku godine? Zbog čega plate kasne radnicima već dva mjeseca?

Sve su to pitanja na koja nema odgovora.

Jasno je samo da je u ovu ustanovu uložena značajna suma novca da bi se "podigla iz pepela", ali crni niz nikako da se prekine.

Osim minusa u koji je ova ustanova "upala" već na samom startu, ni međuljudski odnosi u Zavodu očigledno nisu na zavidnom nivou. Najbolji dokaz za to je nedavni sukob između radnika i tadašnjeg v. d. direktora Zavoda Spomenke Vojnović-Kovačević. Međusobne optužbe i prepucavanja između radnika i rukovodstva dobiće, sve su prilike, i sudski epilog.

Jasno je da su za loše poslovanje i vođenje neke javne ustanove najodgovorniji ljudi koji je vode. Na osnovu toga se i stiče utisak da bivšem rukovodstvu cilj nije bio sklapanje poslova i bilježenje dobrih rezultata, već izgleda samo fotelja javne ustanove i primanje plate za svoj (ne)rad.

Međutim, činjenica je i da je radnicima Zavoda teško biti poslodavac, jer svakom nađu zamjerke.

Potez Vlade RS da smijeni bivše rukovodstvo i postavi novo svakako će spriječiti sukobe ali i dalju dubiozu i propadanje. Međutim, svi koji brinu o ovoj ustanovi moraju da budu svjesni da česte promjene rukovodstva takođe nigdje ne vode. Brod koji malo-malo ostaje bez kapetana, ima velike šanse da potone.

Novo rukovodstvo Zavoda koje je postavila Vlada RS ima težak zadatak pred sobom, jer mora da opravda povjerenje nadležnih ali i da pokuša da smanji gubitak koji je prethodno uprava napravila.

Novo rukovodstvo JU Novi urbanistički zavod RS ima odriješene ruke da ovu ustanovu izbavi iz problema, te da konačno počne da sklapa poslove, a tome će morati doprinijeti i radnici koji nadamo se ovaj put neće otežavati vođenje i upravljanje Zavodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana