Urbanistička tuga

Dragana Keleč
Urbanistička tuga

Radnici Urbanističkog zavoda RS dovedeni su skoro na rub egzistencije. Posljednju platu primili su za novembar, a u teškoj materijalnoj situaciji je većina.

Ipak, kažu da bi nastavili da rade i dalje, kada bi imao ko da ih sasluša, jer su na ovom radnom mjestu ostavili dobar dio svog života. Traže samo da im se ispune osnovna ljudska prava i da dobiju ono što su zaradili. Njihova želja nije bila štrajk, već rad, na koji su navikli dugi niz godina.

Ali, očigledno da vlasnika i pojedince na čelu Urbanističkog zavoda RS ne interesuju njihovi problemi i muke, jer za njih su plate radnika "sića" koju potroše za jedan dan.

Da se nekada u ovoj instituciji dobro radilo, tvrde i sami radnici, koji nikada nisu vjerovali da će doći u ovakvu situaciju i da će svoj status i svoja prava morati da ostvaruju jedino generalnim štrajkom.

A da je stanje u Urbanističkom zavodu RS i više nego katastrofalno, pored neisplaćenih plata, pokazuju i mnogobrojni otkazi. Tako da ako neko ne pomogne da se riješe svi ovi problemi, ova ustanova nema perspektivu, jednoglasno tvrde ogorčeni radnici.

Da li će se stvari riješiti unutar Zavoda, u kojem su, jasno je svima, neki pogrešni ljudi na pravom mjestu manipulisali radnicima, ostaje da se vidi.

Uprkos svemu, oni će ostati pri svojim zahtjevima, jer su dugo vremena trpjeli i mirno radili. Iznijeli su jasno svoje zahtjeve, koji su i više nego argumentovani i ne traže ništa više od onoga što zaslužuju.

A da bi oni ostvarili svoja prava, prvo moraju da se daju odgovori na nekoliko pitanja: Ko im već pet mjeseci nije dao nijednu platu? Ko nije uplaćivao doprinose? Zbog koga je firma dovedena na rub opstanka? Ko prodaje imovinu preduzeća? Zašto je tako? Hoće li taj odgovorni (ili više njih) da bude kažnjen zbog toga?

Pa nisu radnici učestvovali, ni potpisivali štetne ugovore po firmu. Takođe, radnici nisu odlučivali o tome za koga će se raditi besplatni poslovi u milionskim iznosima, na štetu ovog zavoda. Jer, javna je tajna da su svi prethodni direktori od 2003. godine postavljani od strane većinskog vlasnika Jovana Vidovića, koji su ispunjavali sve njegove naloge i zahtjeve, i koji ni u kom slučaju nisu rađeni za dobrobit preduzeća ni radnika, već isključivo za njega lično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana