Uprava u ćorsokaku

Vedrana Kulaga Simić

U BiH su u proteklim godinama stigle milijarde maraka za ove ili one reforme, a malo koja je svojim epilogom, ako ga i ima, opravdala domaći i strani novac koji je izdvojen za te namjere. Javna uprava, odnosno stanje u toj oblasti je najbolji dokaz za to.

Reforma javne uprave je sve bliže tome da postaje bajka koja će se prepričavati s koljena na koljeno jer su sve prilike da se ni za još dosta, dosta godina nećemo pomjeriti sa dna na kojem smo sada kada je ta, izuzetno važna oblast u pitanju.

Posljednja potvrda tome da su nadležni u ovoj zemlji ponovo pali na testu reformi u javnoj upravi stigla je direktno iz Evropske komisije. Njihova ocjena je više nego jasna, a to je da ni lani nije zabilježen napredak. Isto ili slično je bilo i ranijih godina, a hiljade i milioni su stizali kao i uvijek do tada. 

Nesređeno stanje u javnoj upravi je dosta rizično jer za sobom povlači brojne druge probleme, a građani možda i najviše trpe zbog neuređenog sistema. To je vidljivo gotovo svuda. Administracija je malo kada na usluzi građanima, a oni koji su iznad "običnih službenika" nedostatke i traljav sistem generalno pravdaju "mjerama koje se još sprovode i koje će na kraju pokazati izuzetne rezultate".

Te spasonosne "mjere" ova zemlja čeka duže od decenije, tih "izuzetnih" rezultata nema ni u najavi, a jedino što nam ide od ruke je zapošljavanje, mahom stranačkih kadrova u javnom sektoru.

Da su reforme pratile tempo zapošljavanja, definitivno bismo bili primjer iz udžbenika kako jedna mala zemlja na Balkanu brine o ugledu, poštovanju propisa, svojim građanima kao i privrednicima. Mada, i sada smo primjer, ali kako ne treba da se ponaša jedna zemlja koja želi da što prije postane dio evropske porodice.

Javna uprava je jedna od najslabijih karika. Niko ne kaže da se to može dovesti u red preko noći, a svjedoci smo da ih je prošlo dovoljno zbog čega je presjek na terenu jednostavno morao da bude dosta, dosta bolji. Usvajane su strategije i akcioni planovi, ali velike vajde od njih nije bilo. Na kraju su mahom ostali samo mrtva slova.

BiH ima sve manje vremena za gubljenje, ne samo kada je riječ o reformi javne uprave. Dosta stvari je nedopustivo dugo na klimavim nogama i pod raznim pritiscima nekih koji žele lični interes, a ne društveno dobro. Na takvu politiku mora biti stavljena tačka, pa nam možda i krene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana