Uprava na pauzi

Vedrana Kulaga Simić

Reforma javne uprave u BiH počela je prije duže od decenije, ali kada se podvuče crta uloženog i urađenog do sada jasno je da nismo daleko odmakli.

BiH je specifična zemlja, sa nekoliko nivoa vlasti, kojima je jedna stvar zajednička, a to je broj radnih knjižica koje su pohranjene u njihovim ladicama.

Na broju državnih službenika i ostalih zaposlenih u javnoj upravi mogu nam pozavidjeti daleko razvijenije i veće zemlje u Evropi, ali samo ako zažmire na njihovu neefikasnost.

Niko ne može da kaže da u administraciji nema službenika koji hoće i znaju da rade svoj posao, ali je poražavajuće što su u manjini kada se uporede sa brojem onih koji su do posla u tom sektoru došli na druge načine.

Za reformu javne uprave potrošeni su u proteklim godinama milioni i milioni maraka, ali taj novac nije opravdan na terenu. To su uvidjeli i evropski zvaničnici čije su zemlje i dale najviše novca da se sistem dovede na zelene grane, ali to nije urađeno.

Nadležnima u BiH je skrenuta pažnja da moraju da se posvete rješavanju problema u ovoj oblasti i to nebrojeno puta, ali ti apeli, nažalost, još nisu urodili plodom.

Cijela priča ide dosta sporo, samo se novac brzo troši, što veoma dobro ide u BiH, zemlji koja inače važi za siromašnu sredinu u kojoj je dobar dio stanovništva na ivici.

Podizanje sistema uprave na daleko viši nivo jedna je u nizu obaveza koju je BiH preduzela kada se uhvatila u kolo sa EU i stavili svoj potpis na sporazum o evropskom putu.

Na taj posao i obavezu domaće vlasti ne treba gledati samo kao na obećanje dato evropskim liderima već na potrebu koju imaju svi stanovnici BiH. Bilo da su u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru ili bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici u Srpskoj ili FBiH.

Građani su ti kojima je potrebna brza administracija i usluga gdje god je to moguće, a oni su ti koji iz svojih džepova daju platu funkcionerima koji su dobili zadatak da srede stanje u svojim redovima. Novac su dobili, ali znanje i volju da to i povedu u pravom smjeru izgleda nisu.

Spora reforma javne uprave u cijeloj BiH je, nažalost, samo jedan od problema koji muči ovu zemlju, jer se godinama vrti u krugu istih priča i obećanja, a sve ostalo čeka bolje dane na koje će da počeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana