Upitnik

Željka Domazet

Da je upitnik Evropske komisije i dalje pod upitnikom potvrdio je skup koji je organizovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Na sastanku kome su prisustvovali entitetski premijeri i predstavnici vlasti na nivou BiH konstatovano je da je urađeno vrlo malo. Osnovni problem je što BiH nije ispunila svoje obaveze i što nije profunkcionisao mehanizam koordinacije. Tačnije, problem je što bi vlasti na nivou BiH htjele da upravljaju svim procesima u ovoj zemlji.

Srpska je svoj dio posla verifikovala i završila još u januaru iako joj je sa raznih adresa poručivano da odgovore nije dostavila. I Federacija je sa svojim odgovorima pri kraju, ali nastao je problem kako sve da se iskoordinira da bi ova zemlja Evropskoj komisiji dostavila zajednički odgovor. Da bi sve bilo kako valja i da se ne bi brukali pred demokratskim svijetom.

Nanovo je problem mehanizam koordinacije u kome se jasno zna šta je čija nadležnost i da cijeli ovaj proces ne bi išao po onoj staroj krilatici "jedno Zadru, drugo Šibeniku", a koordinacije nema. U cijeloj ovoj priči ima i osjetljivih pitanja na koje će se trebati dati odgovori da ne bi ispala bruka. Jedno od njih je i podatak koliko nas ima jer i tu su se dešavale različite muljaže. Iskrsnuće i pitanje ustavnih promjena a i tu su odgovori različiti. Zapelo je i kod prevoda. Kako je konstatovao domaćin sastanka, nisu još obezbijeđeni ni prevodioci, a za ovaj posao ih treba na desetine.

Nije se bez razloga iz Srpske toliko insistiralo na mehanizmu koordinacije. Ako se u ovoj zemlji bude poštovala njena ustavna struktura i jednom već znalo ko šta radi, da se krivica ne bi prebacivala s jednih na druge, onda će sve biti jednostavnije. Da ne bi nanovo došli u situaciju da se u ovoj zemlji ne zna "ko kosi a ko vodu nosi" mehanizam koordinacije treba da profunkcioniše a ne samo da bude mrtvo slovo na papiru.

Jedini lijek za BiH da ne dođe u situaciju da joj upitnik ostane pod upitnikom jeste da svaki dio vlasti radi svoj dio posla i da se ne petlja tamo gdje mu mjesto nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana