Upitnik nad kodeksom

Darko Momić

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u septembru 2017. godine Kodeks ponašanja narodnih poslanika u kojem se jasno kaže da je “cilj kodeksa očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS”.

Kodeksom je precizno uređeno šta narodni tribuni i ostali učesnici skupštinskih zasjedanja ne smiju da rade, pa je lakša povreda kodeksa ako poslanik nije poslovno odjeven ili ako tokom sjednice prekida učesnike u raspravi, dok su teže povrede narušavanje reda u sali, korišćenje uvredljivih riječi i izraza, te omalovažavanje ili ispoljavanje netolerantnosti.

Za sprovođenje i praćenje kodeksa nadležan je Etički odbor koji čine tri poslanika vladajućih i dva opozicionih stranaka. Dalje se kaže da Etički odbor pokreće postupak protiv onih koji su prekršili kodeks isključivo nakon pisane prijave koju može da podnese svaki poslanik u roku od 30 dana od učinjene povrede kodeksa. I tu se dolazi do suštinskog pitanja koje glasi: Da li je moguće da Etički odbor nikada nije pokrenuo nijedan postupak zbog kršenja kodeksa?

Moguće je, a taj potvrdan odgovor ostavlja upitnik iznad glave svakoga ko je bar jednom gledao sjednicu NSRS, jer se nagledao scena u kojima poslanici prekidaju ili dobacuju jedni drugima. A još ako se prisjetimo oktobra 2017. godine ili, preciznije, perioda nakon samo mjesec dana od usvajanja kodeksa, kada su opozicionari sa pištaljkama narušavali red u sali?! Vjerovali ili ne, ali čak ni tada nije bilo posla za Etički odbor, jer niko nikoga nije prijavio za kršenje kodeksa.

A zašto je to tako, pošteno je priznao šef Kluba poslanika najjače vladajuće stranke Igor Žunić koji je rekao da je u republičkom parlamentu “bilo i neprimjerenog oblačenja i ružnih riječi”, ali da “niko od poslanika ne želi da ispadne tužibaba”. On je neprijavljivanje neposlušnih Etičkom odboru objasnio time što bi se “oni koji zaslužuju da se protiv njih podnesu prijave prikazali kao žrtve, jer parlament doživljavaju kao rijaliti i priliku da se promovišu”.

Ipak, još iskreniji od njega bio je poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak koji je potpuno otvoreno rekao: “Ako ćemo realno, skoro svi poslanici zaslužuju da budu prijavljeni Etičkom odboru, pa vjerovatno zato niko nikoga i ne prijavljuje”.

I onda neko treba da se upita zašto sve više ljudi govori: “Ma svi su oni isti!”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana