Upitnik iznad BiH

Vedrana Kulaga Simić

Dugo najavljivani spisak pitanja koji je Evropa pripremila za BiH, da bi provjerila da li je i koliko zemlja spremna za dalji put ka EU, konačno je stigao.

Upitnik sa više od 3.000 pitanja predat je u ruke vlastima u ovoj zemlji, na kojima je sada veliki posao, teret i obaveza jer i prvi pogled na listu govori da treba odmah zasukati rukave i gledati kako u datom roku odgovoriti na sve.

BiH je u proteklom periodu uradila dosta stvari koje su i dovele evropski upitnik na njenu adresu, a to su, samo iz ovog ugla, bile prve pređene stepenice na evropskom putu. Sada je došao red na dosta teži ispit.

Ova zemlja ima veoma složenu strukturu, političke odnose i brojna pitanja u vezi sa kojima postoje barem dva različita mišljenja. A Evropa traži jedan odgovor, što se malo kada do sada uspjelo usaglasiti u BiH. Sada bi to moralo da postane praksa. Mjesta za inat, preglasavanje, ucjenjivanje i osporavanje, kojih je proteklih godina bilo na štetu RS, ne bi smjelo biti.

Kao što svaki put ima pravila koja treba da slijede oni koji se na njega uključe, tako bi trebalo da ih ima i ovaj evropski.

Svima treba da bude jasno da će se morati držati ograničenja i nadležnosti koja su im data i tada ne bi trebalo da bude problema i zastoja.

Period koji je pred nama je prvi i najveći test za famozni mehanizam koordinacije, za kojim se mjesecima dizala velika prašina. Sada će se vidjeti da li su sve kockice posložene kako bi trebalo, da li su svi dogovori dobri za sve strane i da li ima prostora za to da, na kraju, neko ipak izvuče deblji kraj.

Odgovor na svako pitanje treba da bude zajednički, da oslika stvarno stanje u BiH, a već iz prvog seta pitanja je vidljivo da će to biti teško, imajući u vidu sadašnje odnose u BiH.

Evropu u ovom trenutku zanima sve o BiH. Koliko nas ima i kojim jezicima govorimo? Kakav nam je Ustavni sud? Da li se njegove odluke sprovode ili ne? Koliko postoji nevladinih agencija? Šta smo jeli, pili, i da li smo zadovoljni? Kako je uređeno ovo, kako ono i tako dalje.

Jednostavno, sada smo došli pod lupu EU koja želi da vidi i svaki najmanji detalj. Nema više nazad. Jer upitnik koji je stigao se sigurno neće sam ispuniti i poslati na adresu sa koje je stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana