Upisne kvote

Milijana Latinović

Osluškujući želje srednjoškolaca, među kojima je iz godine u godinu sve više onih koji sanjaju da obuku bijeli mantil, univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u novoj akademskoj godini planiraju da povećaju broj slobodnih mjesta na medicini

Kakva budućnost za nekoliko godina čeka sve one koji će na jesen sjesti u amfiteatre medicinskih fakulteta u Banjaluci i Foči, teško je pitanje, na koje čak ni oni koji kroje upisnu politiku ne znaju odgovor. Ljekar, stomatolog ili farmaceut oduvijek su bila cijenjena zanimanja, ali se sistem vrijednosti posljednjih godina promijenio, pa ni ljekari na birou za zapošljavanje nisu rijetkost. I među njima ima onih koji su uzalud studirali godinama i čije diplome odavno skupljaju prašinu, jer ne mogu da se zaposle.

Mnogo je i onih koji su bolju budućnost vidjeli negdje izvan granica Srpske, pa su odavno već s koferom u ruci otišli "preko grane". Tamo ih, kako kažu, cijene, imaju dobar posao i platu mnogo veću nego što imaju ljekari u RS.

Da li su upisne kvote na medicini ove godine veće jer oni koji o tome odlučuju žele da nadomjeste kadar koji je zauvijek napustio ove krajeve i trbuhom za kruhom otišao u Njemačku, Sloveniju i druge zemlje EU? Odgovor na ovo pitanje saznaćemo tek kad svi ti mladi ljudi koji puni entuzijazma dolaze na fakultete uzmu diplomu u ruke. Jer, nije dovoljno samo povećati šanse za studiranje, treba već sada misliti gdje će svi budući doktori da se zaposle, kad znamo da i sada ima ljekara na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Možda će nam se i ovo povećanje broja mjesta na medicini obiti o glavu, pa će više brucoša na medicini biti jednako većem broju medicinara iz Srpske na zapadu. Vidjećemo.

U svakom slučaju, pohvalno je to što su se nadležni uhvatili u koštac sa izmjenama upisne politike, pa su zbog zasićenosti tržišta smanjili broj mjesta na Filološkom i Saobraćajnom fakultetu, ali i nekim drugim gdje se godinama školovao kadar koji nikome ne treba. Prvi korak je napravljen, treba samo istrajati u jačanju veza s privredom i edukovati mlade ljude da zanimanje biraju u skladu sa potrebama tržišta rada, kako bi sutra znali ­šta ih čeka nakon što diplomiraju. A to je svakako posao, ukoliko pametno budu birali zanimanje, ili godine na birou ako nastave putem kojim su koračali do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana