Upisne kvote

Dragana Orlović

Vijest da gotovo niko od mladih neće u zidare i obućare, iako po završetku školovanja lako mogu pronaći posao, već radije biraju gimnazije, pa potom studij prava ili ekonomije, gdje maštaju o državnoj službi, odavno je postala naša svakodnevica.

Ni razne ohrabrujuće analize i obećane stipendije na deficitarnim studijima, poput matematike i fizike, nisu donijele neke veće pozitivne pomake.

Mladi se i dalje masovno školuju za biro, fakulteti ne smanjuju upisne kvote, uprkos podacima tržišta, poslodavci nezadovoljni kvalitetom radne snage, tržište koje ne prepoznaje diplome po Bolonji i tako u krug. Tapkamo u mjestu. Doduše, ove godine stigla su ozbiljnija obećana od stručnjaka zaduženih za kreiranje upisnih kvota, ali kakve će rezultate donijeti, sumiraćemo i uvjeriti se tek kada budu objavljene konačne liste upisanih u školama i na fakultetima.

Vlada RS donijela je juče odluku o broju studenata koji mogu biti upisani u akademsku 2016/17. godinu na javnim visokoškolskim ustanovama, a Ministarstvo prosvjete i kulture zadužila da ograniči upisne kvote na svim privatnim fakultetima.

Ova "rampa" za prekobrojne nije se baš pretjerano svidjela onima na privatnim fakultetima, ali takva odluka i ne treba biti nešto što će im se svidjeti, već što će donijeti konkretne mjere i rezultate.

Vlada napokon mora podvući crtu i prekinuti da finansira javne i podržava privatne fakultete koji školuju buduće armije nezaposlenih mladih ljudi.

Resorni ministar bi trebalo da uvede obaveznu godinu prakse na fakultetima i stipendije za studente deficitarnih zanimanja. Mnogi fakulteti bi mogli priznati da školuju dobre teoretičare, ali loše praktičare, čak i po cijeni da promijene sve profesore i udžbenike. I naravno, nakon toga, đaci i budući brucoši bi morali reći - neću da budem pravnik, već fizičar ili matematičar, jer me čeka stipendija, dobro opremljena laboratorija i praksa, a poslije diplomiranja - obezbijeđen posao i plata.

Sve bismo to trebali i morali ako želimo zaustaviti školovanje kadra za biro i sve to već odavno znamo, ali pitanje je jesmo li spremni napokon riječi sprovesti u djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana