Uništavanje ili prodaja

Željka Domazet
Uništavanje ili prodaja

Uništavanje viška naoružanja u BiH neometano je nastavljeno (na, kako tvrde zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, zakonit i transparentan način) iako javnosti i nadležnim institucijama još nisu poznati rezultati istraga koje su sprovodile pravosudne institucije o različitim malverzacijama koje su vršene upravo u tom procesu.

Štaviše, čak je donesena odluka da se oružje, municija i vojna oprema uništavaju upravo u "Pretisu" u FBiH, za koji se vezuje najveći broj zloupotreba. U tom su preduzeću, koje je dobilo zeleno svjetlo za uništavanje viškova naoružanja, godinama različito oružje i municija, koji su iz entiteta odvoženi kao viškovi, umjesto da budu uništavani, farbani i prepakirani.

Poslije toga, oružje je izvoženo na različite destinacije svijeta kao novi proizvod. Kako se dogodilo da ta firma ponovo uništava oružje, niko nije objasnio.

Nije ni tu, međutim, kraj nelogičnostima i nepravilnostima. Ne sporeći činjenicu da prioritet u cijeloj ovoj stvari treba dati prodaji (ako se nešto što je namijenjeno uništenju može prodati), ali otvara se pitanje gdje i kome ide novac ostvaren od te prodaje kada je prilikom formiranja zajedničkih OS jasno dogovoreno da sredstva dobijena od viškova treba da se dijele po principu 20 odsto Ministarstvu odbrane, a ostatak entitetu iz kojeg oružje, vojna oprema i municija dolaze. Nema takođe ni novca ni informacija o sudbini sredstava koja se dobiju delaboracijom tog istog oružja koje se šalje na uništavanje. Oni koji se samo ovlaš razumiju u tu oblast tvrde da sredstva ni u kom slučaju nisu mala.

Očito je da od tih sredstava nemaju nikakve koristi ni zajednička vojska, ni Ministarstvo, a o entitetima da i ne govorimo. Da nije tako, država danas za to isto ministarstvo ne bi morala godišnje da izdvaja nevjerovatnih 370 miliona maraka već bi u svakom slučaju u dobroj mjeri moglo da se samofinansira.

Ako je suditi po najavama SIPA i Tužilaštva BiH, javnost bi mogla da dobije odgovore o tome gdje i na koji način je završio novac od "uništenog naoružanja". Pored toga, i Republika Srpska, koja je u zajedničku vojsku unijela značajne kapacitete i sredstva, konačno bi morala da zna šta je s tim i da dobije dio svog kolača u cijeloj toj priči o uništavanju.

Ne bude li toga, BiH i njene fabrike namjenske industrije nastaviće po starom. Preciznije, nastaviće izvoz pod plaštom uništavanja, puniće džepove pojedincima, a bezbjednosne i pravosudne institucije narod će da zabavljaju istragama koje traju godinama i obično ne dovedu do valjanih rezultata, optužnica i zatvora. A tako više ne može.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana