Unapređenja vojnika

Vedrana Kulaga Simić

Svaki početak je težak, ali uvijek uliva dozu optimizma i nade koja ljude tjera naprijed da se još više trude, da budu bolji, da uspiju i da za isti napor dobiju priznanje koje im i pripada.

Da li su ovako razmišljali i sadašnji pripadnici Oružanih snaga BiH prije nego što su to i postali?  Vjerovatno da jesu, ali želje su jedno, a mogućnosti ipak nešto sasvim, sasvim drugo. Posebno u zemlji kakva je BiH.

Da je realnost zaista takva, nepravedna i diskriminatorska, na svojoj koži osjetili su pripadnici OS BiH iz reda srpskog naroda koji, za razliku od svojih kolega Bošnjaka i Hrvata, mogu samo da sanjaju dan kada će biti unaprijeđeni i tako, javno, pohvaljeni za rad, trud, znanje, upornost i ostale sposobnosti koje se u većini civilizovanih zemlja cijene.

Na stotine pripadnika Oružanih snaga BiH vjerovatno nisu ni sanjali šta će ih dočekati pod okriljem Ministarstva odbrane BiH i da će ih dijeliti na Srbe, Hrvate, Bošnjake, ostale...

Ministarstvo odbrane BiH ove godine, naime, planira da unaprijedi ukupno 400 pripadnika OS BiH, od kojih 274 Bošnjaka, 120 Hrvata i svega šest Srba.

Ovakav nesrazmjer, po broju unaprijeđenih u redovima OS BiH, nadležni pravdaju popunjenošću formacijskih mjesta koja su predviđena za Srbe, a može se čuti da su kriva i određena zakonska rješenja, naravno, neusklađena.  Ima li smisla? Ima li ijedna oblast u BiH u kojoj svi imaju ista prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost?

Problemi koji su evidentni u redovima Oružanih snaga BiH, uključujući i one koji se odnose na nestašicu osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava, moraju biti riješeni.

Razlog je jednostavan. Svi imaju pravo da budu ravnopravni i da im pripadne ono što su zaslužili radom i trudom, bilo da su Srbi, Hrvati ili Bošnjaci ili ostali.

Diskriminacija se mora izbrisati iz redova Oružanih snaga BiH i svima dati ista šansa za bolju budućnost, a ne to pravo samo ljubomorno čuvati za Bošnjake i nešto malo udijeliti i Hrvatima, a Srbima dati neprimjetne mrvice, eto, da i njih bude negdje.

Godišnji plan unapređenja oficira, podoficira i vojnika pokazao je ponovo pravo lice jednog dijela sistema ove zemlje. Dok su Srbi na marginama, Bošnjacima ide sve na ruku.

Ali, niko ne može da zabrani nadu u bolje i pravednije sutra. I ne smije, jer je jedini put kojim mora da se ide put pravde i zato nadajmo se da će ovakvoj “realnosti” uskoro doći kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana