UN ili EU

Darko Momić

Odluka famoznog Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIK) da za novog visokog predstavnika, umjesto najdugovječnijeg šefa OHR-a Valentina Incka, imenuje njemačkog političara Kristijana Šmita izazvala je različita reagovanja, ali i tumačenja buduće uloge OHR-a u jedinom protektoratu u Evropi - BiH.

Aktuelni šef OHR-a Valentin Incko koji je podnio ostavku i na toj funkciji će biti do 1. avgusta ostaće upamćen kao najdugovječniji visoki predstavnik i onaj koji je iz BiH otišao sa milionskim saldom na računu. U Republici Srpskoj će ostati upamćen i po nizu, najblaže rečeno, nesmotrenih, a često i veoma poganih političkih izjava, a takvom će otprilike i završiti svoj mandat. Naime, Incko je povodom odluke PIK-a o imenovanju njegovog nasljednika, poručio da “novi visoki predstavnik ne treba ni da dolazi u BiH ako NEĆE koristiti bonska ovlaštenja”.

Teško je u jednom komentaru navesti koliko je takav stav pogrešan pa je dovoljno reći da je stvar potpuno suprotna i da “novi visoki predstavnik ne treba ni da dolazi u BiH ako ĆE koristiti bonska ovlaštenja”. Drugim riječima, Šmit treba da se obaveže na to i tako će možda da pridobije bar dio legitimiteta koji mu nedostaje zato što odluka PIK-a o njegovom imenovanju nije donesena konsenzusom, jer za nju nije glasala Rusija. Ukoliko se obaveže da neće posezati za bonskim ovlašćenjima, Šmit bi mogao da dobije i podršku Rusije u Savjetu bezbjednosti UN, jer ako dođe u BiH bez saglasnosti SB UN, Šmitove odluke neće imati šta da traže u “Službenom glasniku RS”.

Da budemo jasni, budući šef OHR-a moći će da dođe u Banjaluku i uvjeri se u tradicionalno srpsko gostoprimstvo. I ništa više od toga. Ali ako decidno da do znanja da su bonska ovlašćenja prošlost (što bi praktično značilo da će Ustavni sud BiH i stranci sa sudijskim togama koji u njemu sjede ostati jedini problem i jedina institucija koja na silu mijenja ustavno-pravni poredak i Dejtonski mirovni sporazum), onda niko u Srpskoj ne bi imao ništa protiv toga da Šmitov mandat bude dugovječniji od Inckovog.

Naprotiv. Možda djeluje paradoksalno, ali ostanak OHR-a u BiH, naravno sa ograničenom ulogom i mandatom, znači da se o sudbini BiH i dalje odlučuje u Savjetu bezbjednosti UN, a ne u sjedištu EU u Briselu. A pošto međunarodni zvaničnici, sa akcentom na zapadne, uporno daju do znanja da domaći političari u BiH nisu sposobni da vode ovu zemlju, bolje da o njoj odlučuju tamo gdje ima ko da digne ruku, povisi glas i brani Srpsku. U EU nema takvog. Nema veze što nema ni Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana