Ultimatumi za kolaps

Ma­ri­na Čigoja

Najnovijim ultimativnim zahtjevima Evropska unija ponovo svoju snagu pokušava da dokaže, na kome drugom, nego na BiH.

Odluka najviših institucija EU kojom BiH prijete obustavljanjem trgovačkih povlastica od 1. januara iduće godine, ukoliko ne prilagodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nakon pristupanja Hrvatske u EU, nije ništa drugo nego novi pritisak i ucjena.

Šta, u stvari, hoće EU? Hrvatska, koja je prije ulaska u EU bila članica CEFTA sporazuma i kao takva mogla da uvozi u BiH bez carina, te privilegije je izgubila nakon što je u julu 2013. godine postala član evropske porodice. Od tada traju  pritisci na BiH da Hrvatskoj i dalje, bez obzira na to što je sada član EU, omogući da uvozi ovdje bez carina. Naravno da je Hrvatskoj, koja sigurno nije uspjela da se značajnije nametne na evropskom, naše tržište izuzetno značajno i da se svim snagama bori za privilegije koje je imala, s obzirom na to da sa carinama koje sada plaća pri uvozu ni na našem tržištu više nije tako konkurentna. Međutim, veći problem od samog uvoza iz Hrvatske, za privredu BiH, bio bi uvoz iz cijele EU. A upravo to bi se desilo ukoliko bi vlasti BiH pristale na najnoviji ultimatum koji je stigao iz EU. 

Jasno je da bi, ukoliko bi do toga došlo, privreda BiH, koja je tehnološki, kao i po iznosu subvencija, daleko od evropske, doživjela kolaps. Upravo na te katastrofalne posljedice upozoravaju i privrednici u RS i BiH. Kategorični su da vlasti BiH ne smiju popustiti pred ovim pritiscima, pa čak i ako bi morali da biraju da BiH dobije povlastice pri uvozu ili da izgubi one pri izvozu, izaberu ovo drugo.

Jasno je da je ovdje i trgovački lobi odigrao svoje. Poznato je da veliki trgovački lanci radije biraju robu iz uvoza, dok se domaći proizvođači dobro moraju potrudi da dođu na police tih lanaca.

Vlasti BiH morale bi, bez obzira na razne lobije i pritiske, da budu svjesne stanja u kojem se nalazi privreda BiH. Zaštita makar onih najbitnijih proizvoda mora biti prioritet i u budućim pregovorima. Nema sumnje da bi potpuno otvaranje granica za uvoz evropskih proizvoda dokrajčilo i ovo malo proizvodnje što imamo. Niko, nadam se, ne želi taj rizik da preuzme na sebe.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana