Ulica upravlja FBiH

Miroslav Filipović
Ulica upravlja FBiH

Najpesimističnije prognoze analitičara sa početka godine su se obistinile - "paklena jesen" je u Federaciji BiH.

Socijalni nemiri i gotovo svakodnevno rješavanje ekonomskih i socijalnih pitanja na ulici potresa ovaj entitet koji već odavno kuburi sa finansijsko-socijalnim slomom.

Zbog veoma složene ekonomsko-socijalne, pa i političke situacije, FBiH je u ovom trenutku postala najveća prepreka sprovođenju reformi i pridruživanja zemlje Evropskoj uniji.

Socijalna politika FBiH, koja je opterećena enormnim izdvajanjima za socijalne i boračke kategorije, opet prijeti ugrožavanju aranžmana zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je garant ekonomske i finansijske stabilnosti zemlje. I ovoga puta zbog toga što su uvaženi zahtjevi, tačnije prijetnje protestanata (sada "zlatnih ljiljana").

Činjenica je da je ulica postala jedini mogući način da građani FBiH ostvare svoja radnička i socijalna prava.

Gotovo da nema kategorije stanovništva u FBiH koja u ovoj godini nije izašla na ulicu u znak protesta protiv aktuelne federalne vlasti koja jednostavno ne može da se izbori sa nagomilanim problemima.

Svoja prava na ulicama FBiH pokušale su da ostvare mase radnika, poljoprivrednika, ratnih vojnih invalida "zlatnih ljiljana". Sada su na ulicu izašli i huligani koji su stvorili brojne probleme. Ulica je postala sudbina FBiH.

Osim nemira i uličnih protesta, poznato je da javna potrošnja u bruto društvenom proizvodu FBiH, koja iznosi više od 60 odsto predstavlja najveći problem ovog entiteta, jer se "otela kontroli" što bi, dugoročno gledano, moglo da bude pritisak i na RS i BiH.

I poslije ovih činjenica zaista besmisleno zvuče stavovi sarajevskih političara da je Srpska problem ove zemlje.

Umjesto da se bave pomenutim problemima koji prijete urušavanju sistema, federalni političari se bave imaginarnim nacionalističkim i dnevnopolitičkim pitanjima, tražeći krivca u RS za institucionalno- finansijski kolaps svog entiteta.

Sa svim ovim pokazateljima FBiH se nametnula kao kancerogeno tkivo koje iznutra nagriza organizam. I upravo u FBiH treba tražiti izvor ekonomsko-institucionalne opstrukcije zemlje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana