Ulaganje u zdravstvo

Anita Janković-Rečević

Iako kažu da je ulaganje u znanje najbolja investicija, ulaganje u sistem zdravstva mnogo je važnije, s obzirom na dobit koju donosi.

To je oblast u kojoj ulaganje ima višestruku korist i to za sve segmente društva. Uticaj ljudskih resursa na privredni rast i razvoj jedne zemlje u savremenim uslovima života postaje presudan pa je tako zdravlje ljudi odlučujući faktor ekonomskog razvoja. Što je potpuno i razumljivo, jer zdrav čovjek može obavljati brojne fizičke aktivnosti i biti u radnom odnosu do sredine sedme decenije i tako doprinositi društvenoj zajednici.

Svjesna važnosti zdravlja svojih građana Republika Srpska je posljednjih godina uradila mnogo da zdravstveni sistem, čija je “krvna slika” godinama bila haotična, konačno stane na zelenu granu. Milioni maraka su uloženi u izgradnju novih bolnica, adaptaciju domova zdravlja, nabavku nove opreme, specijalizacije ljekara, nove procedure liječenja, kao i uvođenje savremenih terapija. A budući da savremeno doba sa sobom donosi bolesti za koje doskora nismo ni znali i koje su često smrtonosne, investiranje u zdravstvo mora biti nastavljeno, jer je to proces koji nema kraja.

Dobra vijest je da će putem izlječenja domaćeg zdravstva Srpska krenuti i naredne godine, bar ako je suditi prema finansijskom planu Fonda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu. Za finansiranje zdravstvene zaštite u narednoj godini planirao je 566,68 miliona KM, što je za oko 11,7 miliona više u odnosu na ovu godinu koja je na izmaku. Najviše novca, oko 266 miliona, biće izdvojeno za bolnice širom Srpske, s obzirom na to da te zdravstvene ustanove nose najveći teret. A veća izdvajanja planirana su i za lijekove na recept, jer je opredjeljenje fonda, između ostalog, uvođenje i finansiranje novih lijekova.

Ono što je godinama gorući problem je činjenica da se zdravstveni sistem Srpske finansira isključivo od doprinosa za zdravstveno osiguranje, zbog čega u kasi počesto nedostaje novca. Iako su nadležni u fondu pokretali inicijative za dodatne izvore finansiranja, nažalost, one nisu naišle na odobravanja političara, koji nam svakodnevno kroje sudbinu. U zemljama regiona, pa i u Evropskoj uniji, dopunski izvori učestvuju sa oko 20 odsto od ukupnih prihoda obaveznih zdravstvenih osiguranja, a najzastupljeniji izvor je dodatno oporezivanje proizvoda štetnih po zdravlje, kao što su duvan i alkohol. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije se usprotivio ideji da dio prihoda od poroka ide za zdravstvo, ali sada, kada je BiH konačno dobila novi Savjet ministara, iznalaženje dodatnih prihoda za liječenje građana trebalo bi da bude jedna od tačaka dnevnog reda. Povećanjem akciza na duvan i alkohol i usmjeravanjem u zdravstvo pacijenti ne bi morali sami sebi kupovati lijekove prilikom bolničkog liječenja, što se danas nerijetko dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana