Ulaganje u puteve

Marijana Miljić Bjelovuk

Konačno možemo da kažemo da se BiH u nečemu popravila i napravila bar mali pomak i bolje rezultate u svijetu u odnosu na prije dvije godine.

Iako su rezultati za sada u maloj mjeri primjetni, poboljšan je koliko-toliko položaj prevoznika, čija je situacija bila i više nego dramatična.

Prema izvještaju Svjetske banke, BiH je u konkurenciji od 155 zemalja zauzela 55. mjesto sa 2,99 bodova po efikasnosti trgovačke logistike i poboljšala svoj plasman u odnosu 2010. godinu kada je bila na 87. poziciji.

BiH je u odnosu na 2010. godinu napravila skok prema naprijed za 32 mjesta i ovim plasmanom iza sebe ostavila većinu zemalja u regionu, dok su se ispred našle samo one za koje je bilo i pretpostaviti da će se naći, a to su Slovenija i Hrvatska.

Ulaganje u infrastrukturu svakako je jedan od vodećih razloga napretka BiH, a samo Srpska u posljednjih pet godina u puteve je uložila više od milijardu maraka.

Boljem položaju prevoznika u Srpskoj, te efikasnijem prevozu robe svakako je doprinijelo i otvaranje autoputa Banjaluka - Gradiška. Još boljem mjestu na svjetskoj rang-listi, kada je u pitanju efikasnost trgovačke logistike, donijeće i izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj.

Međutim, prevoznici u BiH nekako bi i odahnuli da je infrastruktura njihov jedini problem, jer im najveće muke i nedaće stvaraju licence i dozvole za prevoz robe i usluga koje izdaju nadležna ministarstva i do kojih je jako teško doći, jer je potrebno ispuniti i više nego oštre uslove.

Zbog nemogućnosti dobijanja licenci i dozvola za prevoz prevoznici iz Srpske godišnje gube poslove koji su vrijedni milione maraka, čime su stavljeni u nepovoljan položaj u odnosu na transportne kompanije u regionu i svijetu.

Zato bi nadležne institucije trebalo da pojednostave procedure i urade što više da poboljšaju položaj prevoznika.

S obzirom na velike infrastrukturne projekte, izgradnju autoputeva i mostova, koje su najavile Srpska i BiH, nadamo se da će BiH u idućem izvještaju Svjetske banke o efikasnosti trgovačke logistike dobiti još bolje mjesto na rang-listi, što će doprinijeti boljem položaju prevoznika, ali i svih ostalih stanovnika ove zemlje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana