Ukrotiti bahate vozače

Danijela Bajić

Ni visoke kazne i česte kontrole policije nisu opametile pojedine vozače u BiH koji, po svemu sudeći, iz inata svakodnevno ugrožavaju svoj ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Da je tako najbolje govore podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH da su vozači nakalemili dug od skoro 70 miliona maraka na osnovu neplaćenih kazni.

Neslavni rekorder u FBiH je Sarajlija koji duguje 145.534 KM, dok je tu tituli u Srpskoj ponio Trebinjac sa dugom od 60.668 KM kazne, a to sigurno nisu vozači koji za volan sjedaju trijezni.

Zato nije ni čudno što stupce crne hronike svakodnevno ispunjavaju vijesti o saobraćajnim nesrećama ili slučajevima kada vozač pregazi pješaka, pa pobjegne sa lica mjesta.

Postavlja se pitanje šta sad sa njima? Čisto sumnjam da će tolike kazne ikad moći platiti, jer pretpostavljam da su u pitanju osobe slabijeg imovinskog stanja. Bolje bi bilo da se vozačima koji uporno krše saobraćajne propise objavi ime, prezime i slika. Da se stave na stub srama, jer su očigledno našli rupu u zakonu, koju zloupotrebljavaju, zbog čega bi pod hitno trebalo mijenjati propise.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja smatraju da bi nadležni, kad je u pitanju rješavanje ovih problema, trebalo da se ugledaju na zemlje gdje se u vozila, kod vozača koji su poznati po jurcanju, ugrađuju uređaji za, između ostalog, ograničivanje brzine.

Onda bi neukrotvi vozač mogao upravljati samo vozilom sa limitatorom brzine, što bi u velikoj mjeri riješilo ovaj problem, jer je prekoračenje brzine upravo i najčešći prekršaj u saobraćaju.

Najopasniji su oni vozači između 25 i 32 godina, kod kojih doza opreza popušta, jer misle da imaju iskustva, a to su i te lude godine kada se najviše konzumira alkohol.

Nesavjesni vozači su poput tempiranih bombi na putu, mnoge porodice su zavili u crno, zbog toga je red odavno trebalo da bude uveden, krenuvši od poništavanja vozačkih dozvola, jer samo visoke kazne nisu riješile probleme ni u jednoj zemlji.

S obzirom na to da se u današnje vrijeme raspravlja o svemu i svačemu i to poprilično duže vremena, onda bi i ova tema trebalo da se nađe na dnevnom redu nadležnih. Ona bi trebalo da glasi “Edukacija, preventiva i naučnoistraživački rad u oblasti bezbjednosti saobraćaja”, jer mora se naći odgovor na pitanje zbog čega raste broj vozača koji za volan sjedaju pod dejstvom alkohola, ne poštuju ograničenja brzine i to ponavljaju, kao i na koje načine se može uticati da se to smanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana