Ukrajina na konopcima

Veljko Zeljković
Ukrajina na konopcima

Rat između Ukrajine i Rusije sve više podsjeća na bokserski meč neravnopravnih teškaša. Iako je ljubiteljima ove “plemenite vještine” pobjednik već odavno poznat, pogotovo zbog težinske razlike, zapadni sekundanti borca iz Kijeva ne dozvoljavaju svom borcu da se preda iako trpi sve ozbiljnije povrede, koje će teško zaliječiti. Bokserski stratezi iz Pentagona, ali i menadžer Volodimir Zelenski, odbijaju da bace peškir u ring iako je njihov borac odavno na konopcima.

Umjesto toga guraju ga u još veću agoniju, kljukajući raznim, kako dozvoljenim, tako i nedozvoljenim steroidima. Na ovo upozoravaju i pojedini zapadni mediji, ali i političari, doduše još u malom broju. Jedan od njih je bivši američki obavještajac i inspektor UN Skot Riter. On je na svom “Tviter” nalogu objavio da će svi avioni, lovci F-16, koje Kijev dobije od Danske i Holandije biti oboreni za mjesec dana. Prema riječima ovog bivšeg obavještajca, avioni F-16 koje će Holandija i Danska predati Ukrajini, u stvari, predstavljaju staru opremu. On je primijetio da od 42 aviona samo 24 mogu da lete, što opet otvara priču o Ukrajini kao svojevrsnom čistilištu za zapadnu dotrajalu vojnu opremu.

Iako su na Zapadu mnogo očekivali od ukrajinske kontraofanzive, do većih i značajnijih rezultata na bojnom polju nije došlo. Štaviše, ruska vojska uspjela je da ostvari određeni napredak na sjevernom dijelu ratišta. Utisak je da Bajden i ekipa koja ga slijepo prati jednostavno ne znaju kako da izađu iz ovog okršaja sa Moskvom, koja je uspjela da preživi i pored mnogobrojnih sankcija. Nije se ponovio scenario iz Avganistana.

Ono što bi trebalo da zabrine Kijev jeste što se Amerika polako okreće ka nekim drugim strateškim tačkama u svijetu. Stratezi iz Pentagona su shvatili da se njihova zemlja danas nalazi u nezahvalnoj poziciji u koju su se sami doveli. Svojom hegemonističkom politikom inicirali su mnoge globalne procese koji im ne idu naruku.

Započeo je proces dedolarizacije. BRIKS postaje sve moćniji, a veliko pitanje je - šta će biti kada ovoj organizaciji pristupi i moćna i naftom bogata Saudijska Arabija. Indija je riješila da ne bude više kolonija, te da sama odlučuje o svojoj sudbini. Ukrajina će na kraju postati klasični primjer kolaterala - geopolitičkih igara Amerike i njenih zapadnih partnera. Biće puštena niz vodu pošto eksperiment očigledno nije uspio. Da su poslušali ruskog predsjednika 2014. godine, ova zemlja bi danas sasvim drugačije izgledala. I na kraju, ne bi trebalo da začudi da u narednom periodu dođe do pojave nekog novog i mutiranog virusa, koji bi skrenuo pažnju sa agonije u koju je Ukrajina svjesno gurnuta u ovom proksi ratu.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana